УИКЕНД В ПИРОТ, СЪРБИЯ ЗА 8-МИ МАРТ

ДАТИ: 09.03.2024г. – 10.03.2024г. (2 дни / 1 нощувка)

ЦЕНА: 189лв.

ПРОГРАМА:

1-ВИ ДЕН:

04:30ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол посока ГКПП „Калотина“.

Пристигане в град Пирот. Пирот е град с вековна история и богата култура, който впечатлява своите посетители с красиви православни храмове, изкусно занаятчийство и кулинария. Освен с добрата кухня, градът е известен и с традиционните си ръчно тъкани килими от естествени материи и вълна. Символите на града са крепостта „Калето“ и Пиротският пазар.

Свободно време за пазаруване и обяд.

На атрактивния Пиротски пазар се предлагат качествени, домашно произведени продукти в

автентична старовремска атмосфера. Там можете да закупите плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, яйца, домашно приготвена зимнина и домашна дюлева ракия на изключително изгодни цени, директно от малките производители от околните села.

Около пазара се намират множество месaрници, пекарни и магазини за дребни предмети за дома, а във въздуха се носи неустоим аромат на прясно изпечен хляб и традиционна сръбска скара. А за обяд известните в цяла Сърбия пиротски кулинари ще ви нагостят богато в една от

многото кафани с изглед към река Нишава.

След 14ч. настаняване в хотел „Ана Лукс СПА4*/ Ana Lux Spa 4*.

Хотел Ana Lux Spa се намира в центъра на Пирот. Той предлага модерни помещения за настаняване с безплатен WiFi. Всяка стая е декорирана в светли цветове и разполага с климатик и плоскоекранен телевизор. Имат и кът за сядане. Всички стаи са със самостоятелна баня. Осигурени са безплатни тоалетни принадлежности и сешоар.

Хотелът разполага с кафе-бар, зала за бързо хранене, зала за закуска и ресторант. Рецепцията работи денонощно.

Следва туристическа обиколка на града.

Град Пирот до 1919 г. е бил част от България. Разположен е от двете страни на река Нишава. Обектите с историческо значение тук са крепостта на Момчил воевода от 14 век, напълно запазена и до днес и старите възрожденски храмове, съградени и изписани от самоковски майстори: “Света Троица” и “Света Богородица Успение”. При желание на групата, ще бъде разгледан и Музеят на Понишавието, където е сниман емблематичния филм „ Зона Замфирова“.

Близките ресторант-кафани и елегантната централна сладкарница с типични местни сладкиши и силно турско кафе правят престоя в Пирот приятен и запомнящ се.

По желание и срещу допълнително заплащане, вечеря в типичен сръбски ресторант с жива музика.

Нощувка в хотела.

2-РИ ДЕН:

Закуска в ресторанта на хотела (шведска маса).

Освобождаване на стаите.

Следва посещение наСуковски манастир, построен през 1858 г., чудно зографисан от самоковлията Васил Попхристов през 1869. Посетителите тук са привлечени и от уникалната фреска на Света Богородица Крилатица – Утешителка, изрисувана върху южната стена на храма.Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. Според преданието неин ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква в знак на благодарност за оздравяването на своя син Емин.

По желание и срещу допълнително заплащане обяд в комплекс Хепи, Димитровград Сърбия (заплащането в ресторанта може да стане и в българска валута).

Отпътуване за Ямбол.

* Границата със Сърбия се преминава само с лична карта!

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• 1 нощувка в хотел „Ана Лукс СПА4*, Пирот;

• 1 закуска в ресторанта на хотела (блок маса);

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер;

• Медицинска застраховка за лица до 65г. – 3лв.; за лица над 65г. -5лв.

• Обяди;

• Вечеря.