Екскурзия Континентална Гърция

Дати на провеждане : 30.03.2024 и 12.10.2024

Продължителност : 8 дни / 7 нощувки

Ранни записвания!

Пакетна цена: 880лв. при резервация преди 29 февруари 2024

Редовна цена: 930лв.

Програма

Отпътуване

– 02:30 часа от Добрич – паркинга пред Стоматологията

– 04:00 часа от Варна – ул. „Антим І”

– 06:30 часа от Бургас – бензиностанцията OMV / до Метро /

– 07:30 часа Ямбол

Маршрут: Варна – Бургас – Ямбол – Свиленград – Филипи – Кавала – Вергина – Едеса – Каламбака – Метеора – Атина – Коринт – Волос – Солун – Бургас – Варна

Първи ден: Варна – Бургас – Ямбол – Свиленград – Филипи – Кавала – 620 км.

Около обяд пристигаме в Гърция. Отправяме се към древния град Филипи, основан от жителите на остров Тасос. Името на града дава Филип II, бащата на Александър Велики, през 356 г. пр. Хр. Ще разгледаме останките от елинистическа римска и византийска епоха – части от градските стени, античния театър, Римския форум и християнски църкви. Филипи е и първата спирка на апостол Павел, който основава тук първия християнски храм в цяла Европа.

Отправяме се към град Кавала. Следва разходка по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа. Ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета. Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал.

Ще видим / отвън / прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес .

Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опази града от варварски набези.

В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Аквеадукт.

Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр.Кавала от благодарност за делата му. Отправяме се към новата част на града. Спираме за кратка фотосесия с прочутите камъни, на които е стоял Апостол Павел и е проповядвал християнството, стъпвайки за първи път в Европа. Ще видим новото кметство на града – сградата която напомня на унгарски замък, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имаме възможност да опитаме вкусния гръцки гирос, да похапнем прясна рибка, да пийнем по чаша ароматно узо, в кокетните крайбрежни ресторантчета, да се насладим на гледката на този невероятно красив пристанищен град. Свободно време Настаняване. Нощувка в Кавала / околностите на града.

Втори ден: Кавала – Вергина – Едеса – Каламбака – 460 км.

Закуска. Отправяме се към Едеса, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, като най-голяма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталагмитови пещери се крият зад 70 метровите бушуващи потоци пенлива вода. Следва пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуваме към Вергина, където ще посетим гробницата на един от най-великите представители на македонската династия – Филип Македонски. Ще разглеждаме руините на древния македонски дворец, след което отпътуваме към градчето Каламбака, намиращо се в подножието на Метеора. Настаняване. Нощувка в Каламбака.

Трети ден: Каламбака – Метеора – Атина –390 км.

Закуска. Разглеждане на Метеора – уникалното място, наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Изключителна възможност за разглеждане на три от прочутите скални манастири. Кратка спирка в работилницата за изписване на Византийски икони и сувенири.

Отправяме се към Атина. Настаняване. Нощувка в Атина.

Четвърти ден : Атина

Закуска. Ще разгледаме Арката на Адриан – триумфална арка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; Парламентът – някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площад „Синтагма”; възможност за самостоятелно разглеждане на Акропола. /Входната такса от 20-30 евро се заплаща допълнително/ Свободно време в Атина с възможност за посещение на новия Музей на Акропола /Входната такса от 15 евро се заплаща допълнително/, събрал всички артефакти, открити на хълма и около него от бронзовата епоха до римския и византийския период. Свободно време.

Нощувка в Атина.

Пети ден: Атина

Закуска. По желание, срещу допълнително заплащане от 30 евро / при минимум 25 туриста /целодневна екскурзия до Нафплио – Микена – Коринт.

Отправяме се към първата столица на Гърция – Нафплио, извecтeн cъc зaпaзeнитe cи κрeпοcти и kрacив cтaринeн грaд c вeнeциaнcκa aрхитekтурa, мраморен площад и тесни улички с падащи бугенвилии. Свободно време за разглеждане и обяд, след което се отправяме към Микена – дoмът нa миκeнckaтa цивилизация, κοятo измecтвa Циkлaдcκaтa и Минοйckaтa цивилизация. Ще се разходим по широките павирани пътища, които преминават през прοцъфтявaщия за времето си град и водят дο погребални κοмплekcи, големи κοнycoвидни грοбници, двoрцοви koмплeκcи и οcтaнkи oт вeлиκοлeпни cгрaди. /Входната такса от 16 евро се заплаща допълнително/

След разглеждане на обекта се отправяме към Атина. По път ще спрем за фото пауза при Коринтския канал, построен между 1881 и 1893г., смятащ се за голямо инжинерно постижение за времето си.

Връщаме се в Атина. Нощувка в Атина.

Шести ден: Атина – Делфи – Термопили – Волос – 390 км.

Закуска. Отправяме към Делфи – водещ религиозен център в цяла Гърция. Ще разгледаме храма на Атина, стадиона, театъра и съкровищницата, както и музея, който съхранява изключително ценни артефакти, открити на това мистично място. /входната такса 12 се заплаща допълнително/

Кратка спирка за фотосесия при Термопилите – мястото, където се е разиграла битката между краля на Персия -Ксеркс I и гърците, предвождани от спартанския цар Леонид I.

Отпътуване за града на аргонавтите – Волос, съхранил макета на кораба „Арго“, с който според митологията е било пренесено „Златното руно“. Ще разгледаме централната част на Волос: църквата „Агиос Николаос“, площада „Eлефтериас“, крайбрежна улица.

Настаняване. Нощувка във Волос.

Седми ден: Волос

Закуска. Свободен ден за почивка.

По желание:

Посещение на живописното селце Портария и Макриница, кацнали кокетно по склоновете на планината Пелион – 10 евро при минимум 20 туриста. Неслучайно наричат селцето Макриница „Балкона на Пелион“, тъй като от него се откриват зашеметяващи гледки към Пагасейския залив, а селцето Портария – портата на планината Пилио. Тук можете освен да се насладите на невероятната гледка към залива, да пийнете едно хубаво гръцко кафенце или да похапнете местни ястия от китните таверни. Можете да намерите домашни изделия – вино, маслини, сладка, тестени изделия, плетени и тъкани изделия и най- различни сувенири.

Връщане в хотела. Нощувка във Волос.

Осми ден: Волос – Темпи – Солун – Бургас – Варна – 980 км.

Закуска. Отправяме се към долината Темпи, намираща се в подножието на митичния Олимп. Кратка спирка за разглеждане на църквата Света Параскева и изворите на Афродита.

Около обяд пристигаме в гр. Солун – гръцката перла на Егейско море. Панорамна обиколка на крайбрежния булевард „Нике”с Бялата Кула, паметника на Александър Македонски, ще посетим църквата „Св. Димитър” – Солунския Чудотворец, където се намира гроба на светеца, Ротондата и арката на Галерий. Свободно време за разходка по площад „Аристотелес”, крайбрежната улица с кафенета, магазини и колоритният Солунски пазар.

Отправяме се към България. Пристигаме в Ямбол, Бургас и Варна късно през нощта.

Пакетната цена включва:

 • Транспорт с лицензиран туристически автобус;
 • 7 нощувки със закуски в хотели 2/3* както следва: 1 в Кавала, 1 в Каламбака, 3 в Атина, 2 във Волос
 • Разглеждане на древния град Филипи, Кавала, манастирите на Метеора, Вергина и Едеса, Атина, фотосесия при Коринт, Волос, долината Темпи и Солун
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
 • Медицинска застраховка за лица до 69г. / над 70г. има доплащане /
 • Всички пътни и административни разходи.

Цената не включва:

Целодневна екскурзия до Нафплио – Микена – Коринт – 30 евро / при минимум 30 туриста /

Посещение на таверна с музика на живо и включена вечеря – 40 евро

Доплащане за медицинска застраховка за хора над 70г. – 20 лева

Входни такси за посещаваните обекти (ПО ЖЕЛАНИЕ):

 • входна такса Филипи – 6 евро възрастен, 3 евро за лица над 65 години
 • входна такса Метеора – 3 евро
 • гробницата на Филип Македонски във Вергина – 16 евро възрастни, студенти и ученици – безплатно срещу представяне на студентска или ученическа карта / бележник, 8 евро за лица над 65 години
 • входна такса само за Акропола – 20 евро,
 • входна такса Акропола + 6 обекта – 30 евро
 • входна такса за музея на Акропола – 15 евро
 • входна такса Микенски гробници -12 евро, за лица над 65 години – 6 евро
 • входна такса Делфи – 12 евро, за лица над 65 години – 6 евро
 • входна такса Ротондата – 3 евро

От 01.01.2024 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела, а размерът ѝ се определя от неговата категория както следва:

от Март до Октомври:

– 5* хотели – 10 евро /стая/ на нощ;

– 4* хотели – 7 евро /стая/ на нощ;

– 3* хотели – 3 евро /стая/ на нощ;

– 2* и 1* хотели хотели – 1,50 евро /стая/ на нощ;

от Ноември до Февруари:

– 5* хотели – 4 евро /стая/ на нощ;

– 4* хотели – 3 евро /стая/ на нощ;

– 3* хотели – 1,50 евро /стая/ на нощ;

– 2* и 1* хотели хотели – 0,50 евро /стая/ на нощ;

Отстъпки:

за деца до 12 ненавършени години, настанени с двама възрастни – 100 лева

Забележки:

Офертата важи при минимум 30 пълно плащащи туриста.

Срок за уведомяване при недостатъчно събран минимум – 7 дни преди датата на отпътуване.

Записването става с договор за организирано пътуване и внасяне на депозит 30% от пакетната цена. Доплащане – 20 дни преди датата на отпътуване.

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт.

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие), както и копие от акта за раждане.

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо възможността за осъществяването им.

Скъпи приятели,

Съобразявайки се с нашия дългогодишен опит в изготвянето на екскурзионни програми за Гърция, ние не предлагаме включена вечеря поради твърде еднообразното меню, което се приготвя за групи. Така нашите клиенти имат възможност да опитат повече от вкусните гръцки ястия – морски дарове, свински кебап, агнешко, пълнени патладжани, тиквички, мусака… Нашите екскурзоводи винаги биха могли да насочат туристите къде могат да похапнат достатъчно и на добри цени!