Екскурзия до Дворецът Кричим и Перущица

ДАТА: 09.06 (НЕДЕЛЯ)

ЦЕНА: 45лв.

07:30ч. Отпътуване от Минерална баня в посока село Куртово Конаре.

Недалеч от селото е разположена една от красивите и добре запазени царски резиденции – дворецът „Кричим“. Огромен парк, гора с разнообразна растителност, езера, зелени поляни и над 10 постройки са част от имението на Двореца. Цялото имение е разположено на площ от 2 хиляди декара, като над 1400 от тях са лонгозна гора, около 300 декара са декоративен парк с уникални и редки видове разстителност – 500 годишни дъбове, 200 годишни бели тополи, секвои, магнолии и бамбук. Уникално е и езерото с водните лилий, простира се на площ от 3 декара и по което са плували по царско време лодки. Гората и досега се обитава от различни животни. Тук е най-големия развъдник на елена лопатар. В момента има над 200 елена и много сърни. Направени са пясъчни алеи и е засадена наша и различна чуждоземна растителност. За гръбнак на парковата композиция са използвани част от съществуващите вековни дъбове. Един от тях, който е на 500 години, посреща посетителите при входа на самия дворец.

Постройката, която е започната от Фердинанд като ловна хижа през 1936 година, е завършена от Борис ІІІ. Интериорът в сградата е запазен в автентичен вид, така както е изглеждал по времето на Фердинанд и Борис ІІІ. Тя е на два етажа, всеки на площ от 750 квадрата с традиционна архитектура, в която се забелязват и белези от модернизма, но вписваща се в средата с уютни декорации. Вътре има 55 помещения, като само 12 са баните. В двореца има киносалон, занималня за царските деца, а непосредствено до покоите на царя и царицата са и кабинетите им, в които всичко е запазено непокътнато. Точно тук в царския кабинет през 1943 година Борис ІІІ къса заповедта за депортирането на евреите от България. Свободно време за снимки и разходка из парка. Продължителността на обиколката е 1 час и 30 минути и се осъществява с екскурзовод. Тя включва посещение на парка, ловния дом и оранжерията. Входна такса + екскурзоводска беседа за трите обекта (парка, ловния дом и оранжерията) – възрастни: 12лв. ; учащи: 7лв.; деца до 7год. и хора с увреждания – безплатно.

Около обяд отпътуване за Перущица. Пристигане в малкото, наситено с история градче, с множеството археологически паметници.

Свободно време за разходка и обяд.

Посещение на Историческият музей, който е създаден през 1955 г. Музеят включва 4 зали. Експозицията проследява хода на развитие на селището от неолита до съвременния му облик. Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и седем дни се сражавали за живота и свободата си.

Следва посещение на Дановото училище, което е построено през 1850 год. със собствени средства на родолюбивите и жадни за просвета и свобода перущенци. Първият учител в него е известния с по-късната си книжовна и издателска дейност, български възрожденски деец Христо Груев Данов (1828-1911). Той въвежда светско образование по взаимоучителния метод (Бел-Ланкастерски метод), открива неделно училище и се бори за образование на момичетата. В сградата на училището през 1869 г. Васил Левски основава местния таен революционен комитет, чиято дейност е възобновена през 1876 г. от Георги Бенковски. През 1876 г. училището е превърнато в болница, функционираща със средствата на лейди Емили Странгфорд (английска общественичка, която организира събирането на помощи за пострадалото българско население след потушаване на Априлското въстание). Към момента в бившето училище се помещава картинна галерия.

През 2020 г. в Дановото училище е създаден и „Център за образователни инициативи и високотехнологични визуализации“.

След това се отправяме към Червената църква, която е недействаща базилика, разположена близо до град Перущица. Смята се, че църквата е била изградена около V-VI век при управлението на император Анастасий I. Храмът се е казвал Света Богородица, но днес е известен като Червената църква заради римските тухли и розовия хоросан, от които е изграден. Руините от църквата са едни от най-забележителните раннохристиански паметници в Югоизточна Европа.

Входна такса за четирите обекта (Историческият музей, църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, Дановото училище, Червената църква)+ екскурзоводска беседа: възрастни, учащи и пенсионери – 8лв.

Отпътуване за Ямбол.

!!! Носете храна (сух пакет)!!!

Цената включва:

• Транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ“ЕООД-Ямбол

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист холидей“-Ямбол

Цената не включва:

• Разходи от личен характер;

• Входни такси за посещаваните обекти.