Кукерски събор в Широка лъка- Песпонеделник в Родопите

Дата: 03.03.2024 г
Цена: 50лв.

Програма

06:00ч.Отпътуване от минерална баня в гр.Ямбол.
Пристигане в село Широка лъка, което е архитектурен резерват. Всяка година в първата неделя на месец март млади мъже се преобличат изцяло в овчи кожи,обърнати с вълната навън.
В тази дружина,маскирани като чудовища има „старейшина“,“нивеста“ и няколко „песяци“.„Нивестата“ е съпруга на старейшината. Нейната роля се изпълнява от момче или мъж, облечен в женски дрехи от широколъшка носия: вълненик, клашник, пояс, миндил и кърпа на главата. Има забучена в пояса хурка и преде по пътя.
Те са въоръжени с дървени саби, боядисани в червено като танцуват из селото, за да гонят злото от къщите и душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина родопски чанове и с техния звън и с дървените си саби те гонят злото от къща на къща за здраве и берекет.
Ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад („купището“), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване.
Широка лъка е популярно още с местното училище за фолклорни изкуства и единствения паметник на гайдаря.
В неделният ден се събират кукерски състави от цялата страна, като кулминацията на празника са широколъшките “песяци”. В този ден се пеят много родопски песни, на площада се вият хора, всички празнуват. На фона на къщите със запазена родопска архитектура тази гледка е наелектризираща и вълнуваща.
Разглеждане на Средното музикално училище и старата църква Успение богородично, построена за 40 дни от местното население в началото на 19 век. Отпътуване за Бачковският манастир.
Посещение на един от най-старите и втори по големина български манастири, в който се намира чудотворната икона на Света Богородица.
Старинните стенописи на манастирската църквата Успение Богородично се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI-XII-ти век. Ще имате възможност да се насладите на атмосферата, на спокойствието и красотата в църквата и манастирския двор.
Отпътуване към Ямбол.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен туристически автобус;
• Медицинска застраховка;
• Водач по време на пътуването;
Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти;
• Разходи от личен характер.