КАРЛОВО И КАЛОФЕР

ДАТА: 10.03.2024 (НЕДЕЛЯ) ЦЕНА: 35лв.

Отпътуване в 08:00ч. от Минерална баня, Ямбол.

10:30ч. Пристигане в Карлово. Посещение на Къщата-музей на Апостола на свободата Васил Левски. Къщата е от ранния период на Възраждането. Строена е през 18 вek от Кунчо Иванов, дядото на Левски, а след това е обитaвана от двамата му сина Иван и Въльо Кунчеви. Входна такса + беседа: 3,00 лв. /за възрастни/,2,00 лв. /за учащи и пенсионери/. Други интересни обекти са паметника на Апостола, който се намира на площада и църквата „Свети Николай”.

Около 12:00ч. – Свободно време за обяд и разходки.

13:30ч. Отпътуване за Калофер родния град на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Разглеждане забележителностите на града -Посещение къщата музей и мемориалния комплекс на Христо Ботев с беседа. Той е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Музейният комплекс е разположен в парк „Ботева градина”, създаден през 1926 г. и включва следните обекти – мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметника на Ботев от 1930 г. и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Основен елемент в комплекса е къщата, в която е живял най-дълго Ботев. Мемориалната къща-музей представлява едноетажна полумасивна сграда с четирискатен покрив и еркерно изнесен голям чардак. В нея, с етнографски материали от епохата на Възраждането, е пресъздадена обстановката, в която е израстнал Ботев. Оригинални експонати са чекръкът и шевната машина на баба Иванка. Входни такси + беседа (30мин.) : 3,50лв. – възрастни; 1,50лв. ученици и пенсионери; деца под 7г. – безплатно.

Отпътуване за Калоферският мъжки манастир Рождество Богородично, който е разположен на 5км от град Калофер. Манастирът е възрожденски, действащ е и е подчинен на Пловдивската епархия. Основан е през 1640 г., но впоследствие е разрушаван и възстановяван няколко пъти. През 1981 г. започва реставрация на манастира, която трае 3 години. По-късно през 2003 г. храмът е изцяло изографисан. Храмовият празник е на 8 септември (Малка Богородица).

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.