Еднодневна екскурзия до с. Чавдар и Копривщица

дата: 25.02(НЕДЕЛЯ) цена: 45лв.

Програма :

06:00ч. Тръгване от Мин. баня Ямбол.

06:30ч. Сливен Бензиностанция еко (Дамарски мост).

Спиране в село Чавдар. Посещение на Интерактивен Фолклорен център Чавдар, който съхранява местното културно наследство, дигитализира, експонира, интерактивно представя фолклора и културните традиции, знания и умения като памет и жива практика.

Посещение на църквата “ Свети Архангел Михаил“ (с. Чавдар), една от най-старите сгради в селото, построена през 1883 година. Дърворезбите са изработени от самоковски еснафи, иконостасът е дело на майстор Филип Зограф от Копривщица и стенописите и иконите са изрисувани от дядо Йото Зографа (Иван Неделев) от с. Макоцево.

Посещение на Арехеологическият парк „Тополница“ в местността „Св. Петка“ – открит официално през 2012г. и в който могат да се видят жилищни сгради, изградени по план и реконструкция на намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове, обработване на кожи, просторна експозиционна зала, в която се разказва историята на намерените седем културни пласта в селищната могила.

Комбиниран билет за Арехеологическият парк „Тополница“ и Интерактивен Фолклорен център Чавдар: 9лв. -възрастни; 7лв. – деца и пенсионери.

Отпътуване за град Копривщица – малък град разположен в Същинска Средна гора по поречието на р. Тополница, забележителен и уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.

Копривщица устоява на много набези, изгаряна е неколкократно от кърджалиите, жителите й неведнъж били ограбвани и прогонвани. По-заможните копривщенци успяват да „откупят” Копривщица от турската управа, спечелват й специални привилегии и така съхраняват непокътнати българските традиции и облик на града. В този град са родени много българи, отдали живота си на Родината.

Свободно време за обяд.

Туристическа програма в архитектурния резерват с екскурзовод. Известно е, че Копривщица е едно от огнищата на българското Възраждане. Именно там са родени Любен и Петко Каравелови, в чиято къща днес посетителите могат да видят закупената от Любен Каравелов печатарска машина. На нея се е печатал Ботевия вестник „Знаме”, а след Освобождението – първата българска конституция. В градчито е роден и водачът на Хвърковатата чета – Георги Бенковски, Тодор Каблешков, който написва „кървавото писмо”, поета Димчо Дебелянов. В градчето е поставено началото на Априлската епопея. В Копривщица има 250 културно-исторически паметника, къщи-музеи, галерии, две църкви, възрожденско училище,. Градът е обявен за архитектурно-етнографски и музеен резерват още през 1952 г.

Разглеждане накъща музей Тодор Каблешков. Построена е през 1845 г. от майстор Генчо Младенов за дядото на Тодор Каблешков. През 1954 г. в нея се помещава къща музей „Тодор Каблешков“. Къщата е един от най-завършените примери на необароковата архитектура в Българското възраждане. Представлява двуетажен малък дворец със симетричен план и овални помещения, стълбища, стени, еркери и тавани. Таванът му е богато декориран. Мебелировката е вградена, а в обширните пространства са разположени мебели, които са внос от Виена.

Входен билет + беседа: 6лв. възрастни; 3лв.ученици и пенсионери.

Отпътуване за Ямбол.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

– екскурзовод по време на цялото пътуване.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

– Входни такси;