ЕКСКУРЗИЯ ДО ЕДИНСТВЕНИЯ ПОДЗЕМЕН МУЗЕЙ В БЪЛГАРИЯ

И ПОСЕЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

(София и Перник)

ДАТА: 31.03 (НЕДЕЛЯ)

ЦЕНА: 60лв.

05:00ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол посока Перник.

09:00ч. Посещение на Подземен минен музей Перник, който е уникален за Балканския полуостров. Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, известен като „Старите рудници“ (1891 г.) Двете галерии са с обща дължина около 630 метра. В експозиционните камери на музея е представена историята на въгледобива за повече от един век – от ръчния добив и изнасянето на въглищата с дървени колички и тарги, през извоза с коне до електролокомотивите „Сименс“ и механизираните комплекси за добив на въглища.

На 50 метра под земята посетителите се докосват не само до миньорският труд и историята на въгледобива, но и до уникалната история на един град, роден от „черното злато“. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта.

Входна такса + беседа: 5лв. – възрастни; 2лв.- пенсионери и ученици.

Отпътуване за София.

Свободно време за разходка и обяд в централната част на града.

Възможност за посещение на храм – паметник „Александър Невски“. Той представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. Камбанарията на храма с кръста е висока 53 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката – 10кг, като общото тегло на всичките е 23 тона. Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи.

Възможност за посещение православен храм „Света Неделя“. На едноименния площад в центъра на столицата се издига величественият катедрален храм на Софийската света Митрополия – „Света Неделя“. Той е посветен на св. великомъченица Кириакия, или Неделя, на славянски. Това е втората по големина църква след храм-паметник „Св. Александър Невски“. Известна е още с името „Свети Крал“, тъй като през XV век в нея са пренесени и съхранени мощите на канонизирания за светец сръбски крал Стефан Милутин.

Следва посещение на Национален археологически институт с музей – БАН.

Създаден е през 1948 г. от сливането на две организации – Археологически институт и археологически музей. Археологическият музей е най-старият в България, съществуващ официално от 1892 г. Помещават се в сградата на бившата Буюк джамия (1474 г.). Институтът е създаден през 1921 г. с указ на Цар Борис III.

Музеят е основан като отделна институция през 1893 г. като Народен музей с директор чехът Вацлав Добруски. Седалището е било в бившата джамия, която преди това е помещавала Народната библиотека (1880 – 1893 г.). Музеят официално се открива през 1905 г., като всички археологически находки са поместени там. Няколко допълнителни зали и административни сгради към музея са създадени през идните години. При изграждането им е запазена външната конструкция да се строи със стар камък. Музеят има пет изложбени зали: Централна зала, Праистория, Средновековие, зала Трезор и специална временна изложба. Управлява се от БАН. Музеят към Националния археологически институт притежава най-богатата нумизматична колекция в страната с над 300 хил. броя монети.

Вход: свободен. Екскурзоводска беседа: 1лв. на човек.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

• Транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ“ЕООД-Ямбол

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист холидей“-Ямбол

Цената не включва:

• Разходи от личен характер;

• Входни такси за посещаваните обекти.