КРАСОТИТЕ НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ И СОЛУН

РИЛСКИ МАНАСТИР – САНДАНСКИ – СОЛУН

3 дни / 2 нощувки

ДАТА: 26.04-28.04.2024

ЦЕНА: 219лв.

ПРОГРАМА

Първи ден
04:00ч. – Тръгване от Минерална баня. 04:30ч – Сливен,бензиностанция ЕКО – Дамарски мост.
Около 10:30 пристигане на Рилски манастир.

Рилският манастир, или по-добре казано Съкровищницата на България, благолепно и неувяхващо цъфти в лоното на Рила планина, там, където богато се вливат реките Друшлявица и Рилска.

Основан през първата половина на Х в. от небесният закрилник на българския народ преподобни Йоан Рилски, манастирът и до днес е люлка, стожер и хранилище на българския дух, и народност.

Посещение на музея в манастира с беседа. (ЦЕНА: възрастни – 9лв./ пенсионери, ученици – 3лв.)

Около обяд продължаваме към Сандански. Градът се намира в тази част на България, която на картата на синоптичната прогноза винаги е с най-високи температури.Той е един от най-старите градове не само в България, но и на Балканите и в Европа. Настоящото си име града дължи на българският революционер и войвода Яне Сандански от 1949г.
Градът прилича повече на град от другата страна на гръцката граница – и цветята, и храстите, че и кафенетата ако щете – всичките са в средиземноморски стил. Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Сред забележителностите на града са: Археологическият музей с останки от Епископска базилика, Манастира „Св.Дамян и Козма“, църквата “Свети Георги” от 1861 г. – единствената запазена сграда от времето на Възраждането.

Нощувка в района на Сандански.

Втори ден

08:00 ч Закуска.

Свободно време в Сандански или

Допълнителна екскурзия до Солун (50.00лв. на човек в цената са включени-транспорт,магистрални и гранични такси, екскурзовод на бълг.език)

Солун (Θεσσαλονίκη, Thessaloniki) е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Той е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като „победа над тесалийците“.

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня – никой не може да устои на вкусните сладки и пайове. Не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия.

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по- известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, Ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe – всичко това е Солун.

Тези, които са избрали разходка в Солун ще направят панорамна туристическа обиколка на Солун с беседа на български език.

Свободно време за разходка и шопинг. Отпътуване към България. Нощувка.

Трети ден

08:00 ч Закуска и освобождаване на стаите.

Отпътуване за Роженски манастир „Рождество Богородично“.Един от малкото средновековни Български манастири, чудесно запазени до наши дни. Манастирът е православен и е най-големият в района на Пирин. Известен е най-вече със своята чудотворна икона, посветена на Дева Мария. Тя донася не само здравословно изцеление от редица болести, но и духовен мир и спокойствие. До Роженски манастир също е погребан легендарният български войвода Яне Сандански.

Следва отпътуване за Мелник. Това е най-малкият български град и е обявен за културно-исторически резерват.

Ще посетим Кордопуловата къща- най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров,запазена и до днес. Построена от гръцкия търговец Кордопулос през 1754 г.,специално за производство,съхранение и търговия на вино. Посещение на ,,Кордопуловата къща” + дегустация на вино.

(ЦЕНА: 5.00 лв.)

Последна в нашата красива разходка е местността Рупите с посещението на храм-паметника „Света Петка Българска“, построен от пророчицата Ванга през 1992г. Този храм-паметник се е превърнал в поклонение на хиляди хора,защото се твърди,че тук и най-съкровените желания се сбъдват,затова и много от поклонниците оставят написаните на листче молби в храма.

Отпътуване към Ямбол.

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• 2 нощувки в хотел в гр.Сандански;

• 2 закуски в ресторанта на хотела;

• Екскурзовод по време на пътуването;

  • Посещение на Роженски манастир;
  • Посещение на Мелник;
  • Посещение на местността Рупите.

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер;

  • Допълнителна екскурзия до Солун – 50 лв. на човек(вкл.транспорт+екскурзовод)
  • Медицинска застраховка;

!!!Цена за Единична стая е 70 лв за двете нощувки.