Тридневна екскурзия в Сърбия

Тридневна екскурзия в Сърбия

3 дни /2 нощувки

ДАТА: 16.02.2024г.-18.02.2024г./ЦЕНА: 249.00 лв.

Маршрут: Ямбол – Нова Загора – Пирот – Темски манастир – Ниш – Манастир Манасия – Парк на миниатюрите до Деспотовац – Винарска изба Малча – Суковски манастир – Нова Загора – Ямбол

1-ВИ ДЕН: Отпътуване от Ямбол в 03:00ч. от Мин.баня по маршрут Нова Загора посока граничен пункт Калотина – Пирот. Пристигане в Пирот. Посещение Музеят на Понишавието -той е сред основните забележителности в китния сръбски град Пирот. Разположен е в традиционна балканска къща на близо 200 години. Тя е принадлежала на пиротския търговец Христо Йованович, известен като Мали Риста, заради дребния си ръст. Днес в музея се помещава постоянна етнографска експозиция, която показва традиционния бит на местните от 19-и век. Интериорът на къщата е изпълнен с предмети, които са част от колекциите от килими, грънчарски изделия, народни носии, мебели, които са принадлежали на семейството.Свободно време. Отпътуване за Темски манастри. Като всяка света обител, Темският манастир „Свети Георги“ е разположен на много живописно място – в дефилето на река Темска. Самият манастир е много приятно място – с подредения си двор, скромните, но добре поддържани сгради и най-вече със старинната си средновековна църква. Манастирът е бил мъжки. По време на турското робство Темският манастир неколкократно е бил рушен и впоследствие възстановяван. През 18-ти век той се превръща в книжовно-просветен център с училище, в което се обучават деца от целия регион. През 1870 година, както е известно, със султански ферман е учредена Българската екзархия. От тогава до 1878 година Темският манастир е под нейното управление. Свободно време. Отпътуване за гр.Ниш. Посещение на Крепостта в Ниш която е от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус. Пешеходна разходка в центъра на Ниш: Площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г.; сградата на Кметството. Свободно време. Отпътуване за хотела. Настаняване в хотел Kristal Ice в Ниш. По желание срещу допълнително заплащане Вечеря /без алкохол/в хотела – 15.00лв предварително заявена.

Нощувка.

2-РИ ДЕН: Закуска. Отпътуване за Деспотовац. Разглеждане и Посещение на манастир Манасия в Деспотовац, известен още с името Ресава, по реката, която тече покрай него, в който е погребан синът на княз Лазар Заобиколен от планината манастир Манасия е основан от деспот Стефан Лазаревич между 1407 и 1418 г. Укрепен е с крепостни стени и 11 на брой отбранителни кули. Манастирският комплекс, посветен на потомъка на давидовия род Манасия, включва църквата „Света Троица“, една голяма магерница (служила и за зала), и манастирски сгради с килии за монасите. От 11 на брой отбранителни кули най-известна е Деспотовата кула, която е побирала 360 човека!Свободно време.Отпътуване за Деспотовац свободно време за обяд. Посещение на Паркът на миниатюрите в Сърбия. Той е уникален туристически обект не само за община Деспотовац, но и за цяла Сърбия. Той обхваща площ от 30 000 м2.;Свободно време. Отпътуване за Ниш. Връщане в хотела. Свободно време. Гала вечеря с жива музика в ресторанта на хотела –по желание срещу допълнително заплащане –40.00лв/включва вечеря и алкохолни и безалкохолни напитки неограничено количество /

Нощувка.

3-ТИ ДЕН: Закуска. Освобождаване на хотела. Около 09:00ч отпътуване за винарска изба „Малча” .Избата представлява комплекс от няколко различни къщи, построени в различен стил, една от която е била собственост на сръбския владетел от рода Неманичи. Разглеждане на етнографска експозиция. Винарната произвежда и съхранява виното в глинени съдове, както се е правело в античността в Римската империя. Ще имате възможност да си купите вино и сувенири от магазина към винарната. Свободно време за обяд. Отпътуване за Суковски манастир. Суковският манастир „Успение Богородично“ е стар български православен манастир в Източна Сърбия. Днес манастирът е част от Нишката епархия. Манастирът Успение Богородично е мъжки православен манастир, част от Нишката епархия. Датата на изграждане на манастира е неизвестна, а днешната манастирската църква датира от средата на XIX век. Храмът е изографисан през 1869 г. от самоковския майстор Васил Попхристов. За това свидетелства зографският надпис над входа на църквата. Най-забележителна във вътрешността е фреската на Св. Богородица – Утешителка, изобразена с ангелски крила. В източната част на храма е третиран сюжетът .Битката между доброто и злото. В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век. Отпътуване за България.

Цената включва:

 • транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуска
 • медицинска застраховка
 • пътни такси
 • Водач по време на пътуването

Цената не включва:

 • Доплащане за единично настаняване : 70.00лв.
 • Доплащане за вечеря първата вечер/без напитки/: 15.00лв.
 • Доплащане за гала вечеря с алкохолни и безалкохолни напитки без ограничение жива музика в ресторанта на хотела: 40.00лв.
 • Входна такса на Музея на Понишавието: 100 динараю
 • Винарна Малча: Дегустация 4 вина : 10 евро на човек
 • Разходи от личен характер