ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЕЩЕРА СНЕЖАНКА – БАТАК -КРЕПОСТ ПЕРИСТЕРА – ГР. ПЕЩЕРА

ДАТА: 14.04/НЕДЕЛЯ/ ЦЕНА: 40лв.

Отпътуване в 06:00 ч. от Минерална баня-Ямбол посока пещера „ Снежанка“.

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак. Дължината ѝ е само 145 м. Достигането до пещерата се осъществява след преход от около 30 мин. (830м) през планинска местност, не забравяйте да се въоръжите с удобни, стабилни обувки и сила за изкачването.

Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” – сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата. Вход: 10лв.- възрастни; 7лв.- пенсионери, учащи и ТЕЛК; деца до 7 год. – безплатно.

След това се отправяме в посока Батак, където ще има възможност да се разгледа емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Музеят е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница „Св. Неделя” и Етнографски музей „Балиновата къща”. Един от символите на Батак е историческата църква костница „Света Неделя”. Църквата е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876 г.) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква. И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата „Света Неделя”. Оттогава църквата не се използва за богослужения. През април 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977 г. църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.Входна такса за Етнографския музей и Историческия музей + беседа (в Историческия музей) : 7лв.– възрастни; 4лв.– пенсионери и учащи; деца до 7 год. – безплатно.

Свободно време за обяд и разходка в Батак.

Потегляне за гр. Пещера.

Ще посетим средновековната крепост „Перистера“, в превод от гръцки – Гълъбовата крепост. Намира се в гр. Пещера, разположена на хълма „Св. Петка“ и датирана от IV век. Според археолози на същото място е съществувало древно тракийско селище. Забележителни са двете кули-църкви на крепостта, които нямат аналог в България. Кулите първоначално са служили само за наблюдение и отбрана, но по-късно осигуряват и духовната закрила на населението в крепостта. Легенди гласят, че защитниците на крепостта са се качвали в кулите, за да се помолят преди да излязат на бойното поле, а след победа са коленичели да благодарят. Реставрацията на „Перистера“ приключва през 2014г. И от тогава е отворена за туристи. Обявена е за недвижима културна ценност от национално движение. Входна такса + беседа : възрасти –5лв./ ученици, пенсионери, ТЕЛК 3лв.

Посещение на „Музея на автомобилите на социализма“ гр. Пещера.

Музей автомобилите на социализма град Пещера отваря врати на емблематичната дата 09.09.2016.г. и става повратна точка за развитието на град Пещера, региона и съседните общини. Той става изключително привлекателен туристически ориентир и кара хората да дойдат и пак да преживеят времето, през което са създадени и употребявани показаните експонати, а именно периода на социализма (1945г-1989г), време по което се разрази напоследък небивала носталгия. Входна такса:8лв.– възрастни; 6лв.– пенсионери, студенти и деца от 12г. -18г.; 4лв. – деца до 12г.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;

– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;

– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.