РАЗЛИЧНИЯ ИСТАНБУЛ

ДАТА: 14.06 – 16.06.24г (3 ДНИ – 2 НОЩУВКИ)

ЦЕНА: 220лв.

Невероятният Истанбул… Прилича на туптящо сърце, което никога не спира своя ритъм. Той е символ на живота с всички негови контрасти, със своите добри и лоши страни, но постоянно оживен, постоянно шумен, постоянно цветен, красив, магнетичен. Едва ли има една единствена дума, с която може да се опише Истанбул. Магнит. Магия. Очарование. История, минало. Настояще. Кръстопът. Едно. Цяло. От минало и настояще. Миналото и настоящето се преплетени в самото сърце на Истанбул, в лабиринта от стръмни улички, които сякаш нямат край, съединяват се, извиват се, преплитат се и те водят нанякъде….

Първи ден

02:00ч.-Тръгване на групата от сп. Мин.баня, Ямбол. 02:30ч.Елхово (Часовника). Преминаване през ГККП – Лесово – Хамзабейли. Очаквано пристигане в Истанбул около 09:00ч.

Програмата започва с посещение на цветния квартал на Истанбул – „Балат“ (най- стария еврейски квартал). Разположен на южния бряг на Златния рог, Балат е един от най-старите и зрелищни квартали на Истанбул. Известен с историческото си наследство, цветни улици, различни църкви и синагога, той се превръща в една от най-известните туристически зони на мегаполиса през последните години.

Отвън ще разгледаме Вселенската патриаршия. Сградата е наричана още Цариградската или Константинополската патриаршия „Свети Георги Победоносец” и е катедрална църква от 1600 г. Престроявана е многократно, възстановявана е от пожари. Най-големите ѝ ценности са патриаршеският трон, за който се смята, че е от V в., няколко редки мозаечни икони и мощите на светците Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Част от мощите на тези двама светци, задигнати от кръстоносците през 1204 г. са върнати на храма „Свети Георги“ от папа Йоан-Павел II през 2004 г.

Следва разходка из прекрасния район Фенер, който е известен с уютните си кафенета и бистра, предлагащи европейска и турска кухня. Улиците са изпълнени със старинни дървени къщи и внушителни църкви, една от които е „Всесвета Богородица Монголска“ от 7-и век.

Следва посещение на българската църква „Св. Стефан“ по известна, като „Желязната църква“.

В квартала ще откриете множество пекарни, автентични и колоритни кафенета, ресторанти, meyhanes (вид традиционно място за вечеря, сервиращо алкохол) и т.н. , където ще имате възможност да обядвате.

Отправяме се към единствения в Истанбул хълм, с име на чужденец – Пиер Лоти. Френският писател остава да живее за известно време в Истанбул, влюбва се в града и решава никога да не го напусне. На хълма се намира и кафенето кръстено на него, където изгледът от терасите към красотите на Златния рог е зашеметяващ , а кафето се приготвя по стар тертип – върху жарава, с дебел каймак и уникален аромат. Изкачването и слизането от хълма става посредством фуникуляр. (Цена на екскурзията: 27 евро, включваща транспорт, двупосочен билет за фуникуляр и екскурзоводско обслужване на български език.)

Следва настаняване в хотела. Свободно време.

По желание и срещу допълнително заплащане следва следобедна разходка до Азия.

Започваме с пътуване под водите на Босфора. Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще прекосим Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай (минаващ под Мраморно море). Излизане на азиатския квартал Юскюдар, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Спиране за панорамни снимки в близост до „Къз кулеси“ – Кулата на Девицата – едно от най-романтичните места на Истанбул, издигаща се между двата континента. Възможност да изпиете чаша чай или турско кафе с незабравима гледка към Босфора.(Цена на екскурзията: 30 евро, включваща двупосочен билет за метрото и екскурзоводско обслужване на български език.)

Връщане в хотела.

По желание -екскурзия Нощен Истанбул! Отправяме се към площад “Таксим”. Минаваме по булевард Истиклял ( Istiklal caddesi), който е една от главните улици в тази част на Истанбул. От двете страни на булеварда се издигат красиви цветни сгради на по няколко етажа, побрали в себе си цялото разнообразие от магазинчета за сладкиши, ресторанти с традиционна турска кухня, витрини на маркови магазини, кафенета, кебапчийници и какво ли още не. Тук всичко е смес от най – разнообразни и несъчетаеми неща, които придават на “Истиклял” екзотичен и уникален вид. В края на булеварда се намира един от символите на града Кулата „Галата“ (Galata Kulesi), разположена на северния бряг на залива Златен рог. 67-метровата каменна постройка се вижда от почти всички точки на Истанбул. Кула „Галата“ е построена през далечната 1348-49 година от т. нар. генуезци , които по това време владеели византийските райони. Цена на екскурзията:(15евро, включваща двупосочен билет за градски транспорт и екскурзоводско обслужване на български език.)

Завръщане в хотела. Нощувка.

Втори ден

Закуска в ресторанта на хотела.

08:30ч отпътуване към Азиатската част на Истанбул за посещение на най-голямата джамия в Турция – „Чамлъджа“.Тя е построена в Османско-селджушки стил и се явява като съвременен шедьовър на архитектурата. Уникалният молитвен дом е изграден върху площ от 15 000м2 и може да побере общо 63 хил. богомолци.Има 6 минарета, 4 от които са с височина 107,1м, а другите 2 са с височина 90м. Основният купол на джамията е с височина 72м. Смята се, че числото 72 символизира броя на етносите, които живеят в Истанбул.

Следва посещение на лятната резиденция Дворец Кючюксу – летен дворец в Истанбул, използван от султаните на Османската империя по време на кратки пътувания из окръга или по време на лов. Това е малка триетажна сграда, направена в стил барок. Дизайнът му фантастично съчетава традиционните турски мотиви с европейските. Особен колорит на двореца придава дърворезбата, която украсява сградата отвън. Фонтанът, разположен в градината, както и стълбите, е направен в същия стил. През 1944 г. е превърнат в музей, който все още привлича много внимание на посетителите и туристите с превъзходната си дърворезба, килими, кристални полилеи и камини.

Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица. Дворецът е построен по време на управлението на султан Абдул Азис. Султанският дворец „Бейлербей“ е сред най – запомнящите се забележителности на Истанбул. През годините изящният дворец е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора. Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил.

Следва разходка из бохемския квартал – Кузгунджук край Босфора. Главната улица тръгва от Босфора нагоре, а по тротоарите от двете ѝ страни са разположени малки кафенета и ресторантчета, малки офиси, картинни галерии и антикварни магазинчета. Кафенетата са любимо място за продължителна закуска на местните. Разхождайки се из спокойния квартал, където туристи почти липсват и никой не приканва минаващите да влязат в заведенията, вие сякаш попадате в обратно в 19-и век. Отличителната черта на този район са многобройните разноцветни дървени къщи с еркери, накацали по стръмните улички. Това е едно от малкото места в Истанбул, където са се съхранили културните и религиозни традиции на 19-и век. Някога в една от тези къщички с дантелени балкончета е живял Ференц Лист, тук се е намирал един от любимите ресторанти на Ататюрк. Разхождайки се по тесните улички, ще разберете защо районът се е превърнал в любимо място за киноснимки – факт, който не радва особено жителите му, защото нарушава спокойствието им. Днес районът е любимо място за артисти, художници и музиканти, които са си купили къщи тук. А на крайбрежието, откъдето се вижда и първия мост над Босфора, са разположени разкошните дървени къщи, наричани ялъ, които са собственост на едни от най-богатите семейства в града. Кузгунджук е възникнал като рибарско село още във Византия, а някъде през 16-и век там се заселват прогонените от Испания евреи.Техните традиции и култура са се превърнали в неразривна част от атмосферата на района и са се смесили с гръцките, арменските и османски традиции. Цена на екскурзията: (45евро, включваща транспорт и екскурзоводско обслужване на български език.)

Завръщане в хотела.

19:30ч. По желание – Вечеря на яхта с шоу проgрама и DJ по Босфора – Turkish Night Tour Dinner Cruise! ( цената включва: трансфер до пристанището и обратно, тристепенно меню, включени неограничени алкохолни и безалкохолни напитки и вариететна програма – 45евро; без алкохол – 40евро).

Нощувка.

Трети ден

09:15ч. – Закуска в ресторанта на хотела. Освобождаване на стаите.

Отправяме се към МОЛ ,,ФОРУМ ИСТАНБУЛ” и “АКВАРИУМ ТЮРКУАЗУ”. Туристите, които желаят ще посетят Аквариума, а другите могат да пазарят в най – големия МОЛ ,,Форум Истанбул’’, който също се намира в комплекса. (Това посещение ще се осъществи, ако е приключил ремонта на Аквариума!)

Посещение на МОЛ „Viaport Venezia” – уникален по рода си търговски център, който ще ви пренесе директно във ВЕНЕЦИЯ!!! Самият мол е заобиколен от канал с гондоли, красиви паркове, детски забавления и много изкушения. Усетете духа на площад „Сан Марко” и пазарувайте в магазините с намаления на световно известните марки .

Отпътуване за България.

!!! Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително в офиса в евро.

!!! ПОРАДИ ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯЦЕНИТЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЕКСКУРЗИИ МОЖЕ ДА БЪДАТ ПРОМЕНЕНИ!!!

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

*Цената е валидна при група от минимум 25 човека;

*Внасяне на 50лв. капаро;

*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ” ЕООД – гр. Ямбол;
• 2 нощувки с 2 закуски в хотел 3*;
• Гранични и магистрални такси;
• Екскурзовод на български език;
• водач по време на пътуването от „Балкантурист Холидей“ ЕООД.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• Лични разходи
• Медицинска застраховка с покритие 4000 евро за лица:

– до 65год. – 5лв.
– от 65 до 80 годишна възраст се доплаща по – 8лв.
• Допълнителни екскурзии;