ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ДЯВОЛСКИЯ МОСТ, Тракийски скален култов комплекс „Орлови скали“ и ПАНОРАМНА ПЛОЩАДКА ДО С. СУХОВО

ДАТА: 31.03 (НЕДЕЛЯ) ЦЕНА: 40лв.

06:00ч. Тръгване Минерална баня Ямбол посока Кърджали- Ардино.

Дяволския мост се намира в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци. На днешното му местоположение някога е имало римски мост, свързващ Бяло море и Тракия. По нареждане на султан Селим I, през Средновековието мостът бил възстановен за да продължат и търговските връзки между двата района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски Дяволски мост). Майсторът Уста Димитър вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността. Легендата разказва, че Сатаната спасил една българска мома от сигурна смърт, явявяйки се на турските конници, които я преследвали, за да я вземат в плен. Девойката искала да сложи край на живота си, хвърляйки се от моста, но когато стигнала там, турците внезапно обърнали ход, вярвайки, че са видели глава с рога във водата.

Според друго предание неговия създател, майстор Димитър от близкото село Неделино, приел предизвикателството да издигне мост над бурната река, макар всички преди него да се провалили в начинанието. Справил се великолепно и за рекордно време, но скоро след това починал. Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако той успее да го завърши за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайното познание в гроба.

Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, ако погледнеш към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност. Освен това според някои в един от камъните му личи отпечатък от стъпката на Дявола! Входна такса: 5лв. – възрастни и 3лв. – ученици и пенсионери.

Посещение Орлови скали (на турски – „Кузгун кая“ и „Картал кая“, а в превод на български – „Гървен“ и „Гарванов камък“) е скално-култов комплекс, намиращ се на около 2км от Ардино и на около 30км югозападно от град Кърджали. В местността „Орлови скали“ са разположени група изявени вулканични скали. Местоположението им е върху силно наклонен планински терен с надморска височина около 760м. Склонът, на който са разположени, е със западно изложение. Височината на скалите достига до 25м от околния терен. На недостъпни места в скалите са изсечени трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97. Грандиозните ансамбли от изсечени в скалите ниши винаги са издълбани на голяма височина върху отвесните стени на видни отдалеч канари и масиви, предимно на огряната от слънцето страна. Край скалите, в които има изсечени ниши са регистрирани следи от изпълнявани ритуали посветени на култовете към слънцето и скалата. Загадка остава конкретно предназначение на нишите, защото те винаги са откривани празни. Най-разпространена в близкото минало е хипотезата, че трапецовидните ниши са служели за гробни съоръжения, в които са били поставяни погребални урни, така комплексите са играели ролята на своеобразни некрополи.

В близост до нишите са открити фрагменти от глинени съдове от V-IV век пр. Хр.

Входна такса: 5лв. – възрастни и 3лв. – ученици и пенсионери.

Програмата продължава с посещение на гр. Ардино, където ще видим умаления макет на моста- чешма в центъра на града. Време за кафе в кафене „Ардино“, където можем да опитаме класически турски толумбички и баклавички.

След това се отправяме към село Сухово, където се намира най-голямата висяща панорамна площадка в Родопите. Намира се на големия завой на яз. „Кърджали“ и от там се разкрива една от най-красивите гледки в Родопите. С дължина от 9 метра, съоръжението е проектирано да побира до 100 посетители. Площадката е открита ноември месец 2023г.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.