ЕКСКУРЗИЯ ДО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ (СКОПИЕ-ОХРИД)

20.09 – 23.09.2024г. /4дни-3нощувки/

ЦЕНА: 299лв.

ПРОГРАМА:

Ден 1

Ямбол – София- Скопие – Охрид

02:00ч. Отпътуване от Ямбол Минерална баня. Преминаване на българо-македонската граница при ГКПП Гюешево – Крива Паланка.

Около обяд пристигане в Скопие. Свободно време за обяд в центъра на града. Възможност за разглеждане на – площад „Македония“ с паметника „Воин на кон“, Каменният мост – символ на града, паметникът на Филип Македонски, старият квартал Вароша – скопската чаршия и др. Отпътуване за Охрид – град, съчетал в себе си вековна историческа традиция, невероятната красота на Охридското езеро и изключителното гостоприемство на своите жители. Днес градът е истинска туристическа перла на Република Северна Македония.

Настаняване в хотел 3* в централната част на града в близост до Охридското езеро.

Свободно време за разходка и вечеря.

Нощувка.

Ден 2

8:00ч. Закуска в ресторанта на хотела.

Свободно време или полудневна екскурзия до Билянини извори и манастирът „Свети Наум“ (цена на екскурзията – 40лв.). Започваме с приятна разходка из парка с Билянините извори, известни като място за романтични срещи на влюбени от стотици години. Това място и до днес пази легендата за любовта между цар Самуил и Биляна. Според поверието изворите носят късмет в любовта и вечна младост. Продължаваме към манастира „Св. Наум”.

По пътя ще направим кратка фотопауза при Залива на костите, който представлява автентична възстановка на наколно селище от 24 къщи от праисторията. Името идва от откритото огромно количество животински кости, натрупани от древните обитатели на селището.

Продължаваме към манастира „Св. Наум”, който е разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро, сред местност с рядка природна красота. Ще разглезаме и църквата „Свети Архангели“(входна такса – 100 MKD), където се намира гробницата на лечителя чудотворец Св. Наум. Той е известен като жив светец с множеството чудеса, които извършва, Св. Наум Охридски умира през 910г. на 80-годишна възраст и е погребан в манастира. Митове и легенди разказват, че и днес можете да доближите ухото си до каменния ковчег и да чуете биенето на сърцето му. Свободно време за обяд в парка на Охридските извори.

Завръщане в Охрид. Свободно време или допълнителна програма по желание и срещу заплащане – разходка с корабче по Охридското езеро (при подходящи метеорологичните условия) около 1 час. (Цена за корабчето около 15лв. при минимум записани 20 туристи)

Нощувка.

ДЕН 3

Закуска в ресторанта на хотела.

Свободно време или пожелание и срещу заплащане полудневна пешеходна разходка с местен лицензиран екскурзовод в Стария град. Ще се разгледаме: църквата Света Богородица Перивлепта ( входна такса – 100 MKD), която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Самуиловата крепост; църквата Свети Пантелеймон, където се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски; църквата Свети Йоан Канео, разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; църквата Света София, посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар Самуил; Античният театър и Градската чаршия (20лв. на човек).

Нощувка.

ДЕН 4

Охрид –София – Ямбол

Закуска в ресторанта на хотела. Освобождаване на стаите.

Отпътуване за България.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Валутен курс: 1 лв. ≈ 30 MKD македонски денара.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

*Лична карта или валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца след датата

на връщане;

*За деца до 18 год., пътуващи с един родител или без родител, нотариална

заверка от единия или двамата родители.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

*Цената е валидна при група от минимум 40 човека;

*Внасяне на 100лв. капаро при записване;

*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра – ММ” ЕООД – гр. Ямбол;

• 3 нощувки в хотел в Охрид 3*;

• 3 закуски в ресторанта на хотела;

• Пешеходна обиколка на Скопие;

• Водач по време на пътуването от „Балкантурист Холидей“ ЕООД.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Медицинска застраховка за лица до 65год. – 6лв.; от 65 до 80 годишна възраст -11лв.;

• Допълнителни екскурзии и услуги по програмата:

• Входни такси за музеи, обекти и прояви, посещавани по желание, градски транспорт;

• Разходи от личен характер.