ВЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ КРАЙ БОСФОРА

ДАТА: 03.05 – 05.05.24г (3 ДНИ – 2 НОЩУВКИ)

ЦЕНА: 199лв.

Първи ден

02:00ч.-Тръгване на групата от сп. Мин.баня, Ямбол. 02:30ч.Елхово (Часовника). Преминаване през ГККП – Лесово – Хамзабейли. Очаквано пристигане в Истанбул около 09:00ч.

Програмата започва с разходка с корабче по Босфора – “Разходка между два континента”. Ще се насладим на красота и романтика между два континента. Ще минем под първия мост над Босфора, свързващ Европа с Азия, както и покрай двореца “Долмабахче” и край много луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по брега. Новият султански дворец “Долмабахче”, “Чираган Палас” – бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света, кварталът “Ортакьой” – любимо място на истанбулските младежи, отбранителните крепости “Румели Хисар” и “Анадолу Хисар”, летният султански дворец “Бейлербеи”, Кулата на девицата и др. Пригответе се за снимки или просто се насладете на момента. Едно от най-прекрасните изживявания в Истанбул. Ще се насладим на отблясъците на слънцето по фасадите на най-красивите дворци в Истанбул, ще минем под междуконтиненталния мост Босфора и ще стигнем до най-тясното място на пролива. На палубите на кораба можете да пийнете чашка турски чай или турско кафе, както и безалкохолни напитки.

Следва разходка из Египетския пазар още известен като Пазара на подправките, чието строителство било завършено през 1663 година. Вътрешността на пазара представлява система от големи помещения със сводове, които са отворени от едната страна към вътрешния двор. Във всяко от тези помещения навремето е имало магазин, където са се излагали стоките за продан. Зад него е имало стая, два пъти по-голяма от магазина, която е служила за склад и за лаборатория за приготвяне на лекарства. Съвременният си вид Египетския пазар е придобил след реставрацията през 1943 година.

Там може да намерите невероятно количество специални контейнери препълнени с най-различни разноцветни подправки, характерни за източната кухня – кардамон, къри, сусам, кокосови стърготини, куркума, шафран. Освен подправки на пазара се продават различни видове бижута, мебели, месни продукти, ядки и сушени плодове, огромно количество парфюми и козметични продукти.

Цена на екскурзията: 30 евро на възрастен; 15 евро за деца до 6,99год.

Настаняване в хотел 4*.

Програмата продължава с отпътуване към Азиатската част на Истанбул за посещение на най-голямата джамия в Турция – „Чамлъджа“. Тя е построена в Османско-селджушки стил и се явява като съвременен шедьовър на архитектурата. Уникалният молитвен дом е изграден върху площ от 15 000м2 и може да побере общо 63 хил. богомолци.Има 6 минарета, а основният купол на джамията е с височина 72м. Смята се, че числото 72 символизира броя на етносите, които живеят в Истанбул.

Следва посещение на лятната резиденция Дворец Кючюксу – летен дворец в Истанбул, използван от султаните на Османската империя по време на кратки пътувания из окръга или по време на лов. Това е малка триетажна сграда, направена в стил барок. Дизайнът му фантастично съчетава традиционните турски мотиви с европейските. Особен колорит на двореца придава дърворезбата, която украсява сградата отвън. Фонтанът, разположен в градината, както и стълбите, е направен в същия стил. През 1944 г. е превърнат в музей, който все още привлича много внимание на посетителите и туристите с превъзходната си дърворезба, килими, кристални полилеи и камини.

След това посещаваме летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица. Дворецът е построен по време на управлението на султан Абдул Азис. Султанският дворец е сред най-запомнящите се забележителности на Истанбул. През годините е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора. Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил.

Следва разходка из бохемския квартал – Кузгунджук край Босфора. Главната улица тръгва от Босфора нагоре, а по тротоарите от двете ѝ страни са разположени малки кафенета и ресторантчета, малки офиси, картинни галерии и антикварни магазинчета. Кафенетата са любимо място за продължителна закуска на местните. Отличителната черта на този район са многобройните разноцветни дървени къщи с еркери, накацали по стръмните улички. Това е едно от малкото места в Истанбул, където са се съхранили културните и религиозни традиции на 19-и век. Някога в една от тези къщички с дантелени балкончета е живял Ференц Лист, тук се е намирал един от любимите ресторанти на Ататюрк. Разхождайки се по тесните улички, ще разберете защо районът се е превърнал в любимо място за киноснимки. Днес районът е любимо място за артисти, художници и музиканти, които са си купили къщи тук. А на крайбрежието, откъдето се вижда и първия мост над Босфора, са разположени разкошните дървени къщи, наричани ялъ, които са собственост на едни от най-богатите семейства в града. Кузгунджук е възникнал като рибарско село още във Византия, а някъде през 16-и век там се заселват прогонените от Испания евреи. Техните традиции и култура са се превърнали в неразривна част от атмосферата на района и са се смесили с гръцките, арменските и османски традиции.

Продължаваме към една нова атракция с която Истанбул впечатлява своите гости– Пеещите фонтани. По пример на Дубай, градът радва малки и големи със светлинно и музикално вечерно шоу, изпълнявано от фонтани. Светлинното шоу в Истанбул е сравнявано с това в Дубай или Лас Вегас, а посетителите казват, че не е за изпускане. Пеещите фонтани са част от проекта Watergarden, в който влизат и разнообразни магазини и заведения, където ще можете да вечеряте.

Цена на екскурзията: (40евро, включваща транспорт,входни такси и екскурзоводско обслужване на български език.)

Завръщане в хотела. Нощувка.

Втори ден

Закуска в ресторанта на хотела.

Следва екскурзия до Принцови острови с включен обяд. Отпътуване към пристанище Еминьоню, намиращо се в европейската част на Истанбул. Предстои ни пътуване с ферибот до архипелага Принцови острови. Посещение на Бююкада – най-големият от деветте острова. След екскурзоводската беседа ще имате възможността да се разходите и разгледате острова, да пиете кафе на крайбрежната алея. Следва обяд в ресторант „Али Баба“. Менюто включва: ордьовър, салата, основно ястие (риба, или пилешки шишчета 2бр., или телешки кюфтенца с гарнитури), десерт, вода и безалкохолна напитка (кола/ фанта).

Завръщане на брега.

Отправяме се към площад “Таксим”. Минаваме по булевард Истиклял ( Istiklal caddesi), който е една от главните улици в тази част на Истанбул. От двете страни на булеварда се издигат красиви цветни сгради на по няколко етажа, побрали в себе си цялото разнообразие от магазинчета за сладкиши, ресторанти с традиционна турска кухня, витрини на маркови магазини, кафенета, кебапчийници и какво ли още не. Тук всичко е смес от най – разнообразни и несъчетаеми неща, които придават на “Истиклял” екзотичен и уникален вид. По време на разходката по площад Таксим ще имате възможност да посетите кула Галата, също наричана и Кулата на Христа от генуезците и Голямата кула от византийците. Тя е една от най-забележителните и впечатляващи постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидно покрития цилиндър, извисяващ се на хълм над небосвода на квартал Галата край Златния рог. Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан. В османският период, в различни години, са се намирали хамбари, затвор, морски фар, пожарна кула. Височината й достига 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре. В миналото е била най – високата структура в града.

Кулата Галата днес е туристическа атракция. До терасата на кулата може да се стигне по стълба, чийто стъпала са 143 на брой или с асансьор. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул.

След това се отправяме към най-новият музей от известната верига музеи с восъчни фигури на Мадам Тюсо. Той предлага смесица от фигури на звезди от Холивуд, като и на местни видни личности, като султан Сюлейман Великолепни и Ататюрк. Туристите могат да видят восъчните фигури на актьорите Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Джулия Робъртс, на спортистите Рафаел Надал и Юсейн Болт, восъчните статуи на Леонардо да Винчи и Моцарт, както и много други.

Свободно време за шопинг из многобройните магазини на световни марки и вечеря в някой от ресторантите, предлагащи различни видове кухня.

Цена на целодневната екскурзията до Принцови о-ви и площад Таксим, включваща: транспорт, фериботни билети, екскурзоводско обслужване и обяд в ресторанта на брега на морето– 55евро. Цената не включва входните такси за кула Галата и музея на Мадам Тюсо.

Завръщане в хотела. Нощувка.

Трети ден

Христос Воскресе!!!

Закуска в ресторанта нахотела.

Програмата започва с посещение на цветния квартал на Истанбул – „Балат“ (най- стария еврейски квартал). Разположен на южния бряг на Златния рог, Балат е един от най-старите и зрелищни квартали на Истанбул. Известен с историческото си наследство, цветни улици, различни църкви и синагога, той се превръща в една от най-известните туристически зони на мегаполиса през последните години.

Следва разходка из прекрасния район Фенер, който е известен с уютните си кафенета и бистра, предлагащи европейска и турска кухня. Улиците са изпълнени със старинни дървени къщи и внушителни църкви, една от които е „Всесвета Богородица Монголска“ от 7-и век.

Туристическата програма продължава с посещение на една от светините за всички българи и един от най-красивите православни храмове в света – Желязната църква ,,Свети Стефан”. По възможност включване в празничната литургия.

Цена на екскурзията – 20евро, включваща транспорт и екскурзоводско обслужване на български език.

Завръщане в хотела. Освобождаване на стаите.

Посещение на МОЛ „Viaport Venezia” – уникален по рода си търговски център, който ще ви пренесе директно във ВЕНЕЦИЯ!!! Самият мол е заобиколен от канал с гондоли, красиви паркове, детски забавления и много изкушения. Усетете духа на площад „Сан Марко” и пазарувайте в магазините с намаления на световно известните марки .

Отпътуване за България.

!!! Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително в офиса в евро.

!!! ПОРАДИ ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯЦЕНИТЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЕКСКУРЗИИ МОЖЕ ДА ТЪРПЯТ ПРОМЕНЕНИ!!!

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

*Цената е валидна при група от минимум 25 човека;

*Внасяне на 50лв. капаро;

*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ” ЕООД – гр. Ямбол;
• 2 нощувки с 2 закуски в хотел 4*;
• Гранични и магистрални такси;
• Екскурзовод на български език;
• водач по време на пътуването от „Балкантурист Холидей“ ЕООД.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• Лични разходи
• Медицинска застраховка с покритие 4000 евро за лица:

– до 65год. – 5лв.
– от 65 до 80 годишна възраст се доплаща по – 8лв.
• Допълнителни екскурзии;