ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

ДАТИ : 20.07-21.07.2024г

ЦЕНА: 160лв. КАПАРО ПРИ ЗАПИСВАНЕ: 50лв.

ПРОГРАМА

1-ви Ден:

05:00ч. – Отпътуване от Мин. баня-гр. Ямбол в посока Рилски манастир. Около 11:00ч. пристигане в манастира.

Рилският манастир е български ставро-пигиален манастир, един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Това е най-големият манастир в България – 5 етажа, като видими са 4 от тях. Тази особеност на сградата се обяснява с ограниченията, наложени от османската власт през 1834г., когато са строени сегашните сгради. В партерния етаж се разполага музеят.Посещение на музея в Рилския манастир с вкл.беседа – 45мин./Входни такси: Стандартен билет –в.; Деца и пенсионери – 3.00лв./.Свободно време за обяд в района на манастира – около 1ч.

След това групата се отправя с автобуса до мястото, от където започваме изкачването до Пещерата на Св. Иван Рилски, където е прекарал последните 7 години от живота си. Пътеката не е толкова трудна, но на някои места е камениста и стръмна. Вървенето е около 20 минути. Ако се върви по-бавно, няма да почувствате умора. Мнозина казват, че всеки българин трябва да премине през Свещената дупка в пещерата на Св. Иван Рилски, за да се пречисти духовно. Навсякъде около пещерата и аязмото, между камъните ще видите множество „писма“ до светеца, които всеки оставя там с надежда в Чудотвореца. Когато посетите пещерата на Иван Рилски не забравяйте да пиете от лековитата вода в аязмото, което никога не пресъхва и не замръзва, без значение от климатичните условия навън. Именно затова се вярва, че от този извор тече свещена вода.

Около 14:30ч. отпътуване за Стобски пирамиди. Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Те са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво.

Пътеката, водеща от паркинга до пирамидите и продължаваща около тях е много добре обозначена. Пътеката не е трудна за ходене. По време на разходката човек може да се наслади не само на Стобските пирамиди, но и на съседните високи хълмове на величествената Рила планина. Преходът по тази пътека от паркинга до последната група пирамиди отнема около половин час нормално ходене. Входни такси: Възрастни – 2лв.; Учащи и пенсионери – 1лв.

17:30ч. Отпътуване. Настаняване в хижа БДЖ-Паничище.

2-ри Ден:

07:00ч.-08:00ч. Закуска в хотела/хижата.Напускане на хижата и отпътуване в посока хижа „Пионерска“.

Около 10:00ч. пристигане пред лифта, който ще ни заведе до хижа Рилски езера.

Следва преход /около 1,5 ч. със стръмен начален участък 30 мин./ до ез. Бъбрека. По пътя се разкрива красива панорама от високо към езерата. Според възможностите си някои от участниците остават за почивка на Бъбрека. Останалите се изкачват на Езерния връх /./, от където се виждат всички седем езера. На връщане към лифтената станция се минава през циркуса покрай Близнаците, Трилистника и Рибното езеро.

х. Рилcки езера – ез. Бъбрека (2282м)

eз.Бъбрека – ез. Окото (2440м) – 0.55км

eз.Окото – Езерен връх (2535м) – 0.60км

Езерен връх – х. 7те езера (2196м) – 3км

х. 7те езера – х. Рилски езера -1.80км

Слизане до хижа Пионерска с лифта.

Около 17:00ч. отпътуване за Ямбол.

!!! ВАЖНО!!! При лоши метеорологични условия (буря, обилен снеговалеж и други ), няма да правим преход до пещерата и езерата поради мерки за сигурност! При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. Необходима екипировка: туристически обувки,яке,шапка,дъждобран,вода,слънцезащитен крем,мокри кърпички, енергийни барове и храна.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус „Чапъра-ММ“;
  • 1 нощувка със закуска в хижа БДЖ – Паничище;
  • Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

  • Лифт в двете посоки + планински водач – 30 лв.;
  • задължителна планинска застраховка от 65-70год. – 5,00лв.; над 65 – 7 год;
  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Разходи от личен характер.