БАЛЧИК „ПАРАД НА ЛАЛЕТАТА“ и

АЛАДЖА МАНАСТИР

ДАТА: 20.04.2024 (СЪБОТА) ЦЕНА: 45лв.
Всяка година от края на март до края на април, Ботаническата градина в Балчик посреща своите гости с красива цветна феерия от лалета- „ФЕСТИВАЛЪТ НА ЛАЛЕТО“. 50 000 лалета ще цъфнат тази пролет в Ботаническата градина, 32 нови сорта са включени в ПАРАДА НА ЛАЛЕТАТА за сезон 2021 г. Гостите на Балчик ще се насладят на красотата в градините, където ще могат да се насладят на 26 сорта ранно цъфтящи лалета-божуровидни, лилиецветни, грейги, ботанически и др. Към този момент теменужки, шибои и карамфил ще допълват цветната феерия.
05:00ч. – Тръгване на групата от Минерална баня – Ямбол.
Около 10:00ч. – Пристигане в Балчик. Ботаническата градина, включва още 4600 растителни вида и двореца на румънската кралица Мария. Градината е създадена през 1955г. Днес се простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията е със статут на защитена местност по Закона на защитените територии. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е включена в 100-те национални туристически обекта. На територията на Университетска ботаническата градина влиза и Архитектурно-парков комплекс Двореца, обхващащ сградният фонд и парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария от началото на XX век.
Изграждането на дворцовия комплекс на румънската кралица започва през 1924г. Най-напред е построена резиденцията, която кралицата нарича „Тихото гнездо“, където са разположени личните й покои и банята в турски стил. След това са изградени православен параклис, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои.
Така дворцовият се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Уникалните градини на също носят усещане за различни култури, стилове и вярвания.
!!Бонус – безплатна дегустация на вино в Кралската винарна, където ще се насладите на избран сорт вина, които се произвеждат по специална технология.
По време на нашата разходка из градините ще имаме и екскурзовод, който ще ни разкаже интересни неща за градината и двореца /вкл.в цената/.
Посещение на Аладжа манастир, най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век.
Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата ( костница ) и стопанските помещения. Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.
Отпътуване за Варна. Възможност за разходка и обяд в морската градина.
Отпътуване за Ямбол.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед. застраховка;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• Входна такса за ботаническата градина :
Стандартен билет – 15лв.; пенсионери- 6лв.; деца от 7-18год. – 6лв.; деца до 7год. – безплатно; беседа за група – 36лв. общо;
• Входна такса за двореца на румънската кралица:
Стандартен билет – 15лв.; пенсионери- 3лв.; деца от 7-18год. – 3лв.; деца до 7год. – безплатно; беседа за група до 30 човека – 30лв.;
• входна такса за Аладжа манастир: Групов билет за възрастни – 4лв., ; пенсионери – 3лв.; деца от 7-16год. – 3лв.; деца до 7год. – безплатно ;
• Разходи от личен характер;