ЕКОПЪТЕКА „ СТРУИЛИЦА, КАЛЕТО, ЛЪКАТА“

ДАТА: 21.04.24 (НЕДЕЛЯ) / ЦЕНА: 45лв.

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня, Ямбол в посока Девин.
На около 2км от Девин, по поречието на река Девинска е създадена екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. Тя започва от местността Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода. На места са изградени беседки и метални мостчета, които дават възможност да се върви край реката, към изворите й. Малко след началото на пътеката отбивка в дясно през гората отвежда до водопад „Самодивското пръскало“ – един от най-красивите и високи водопади в Родопите. Височината на водния пад е около 45-50м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Името му идва от легендата за самодивите, които живеели край крепостта Калето и излизали нощем да танцуват. Екопътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище. Днес има поляна, обградена от красиви върхове. По пътя към нея се минава по виещи се над реката мостчета. На 800м над Лъката, нагоре по склона на планината се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале (или просто Калето). Тя е обитавана през 6-8 век и е превзета от османците. Крепостта не е реставрирана, като изкачването отнема около 20-30 мин.
Екопътеката е лека и подходяща за всички възрасти. Общата и дължина е около 4км с продължителност около 4ч. в двете посоки общо.
Препоръчително е да си носите храна и вода, защото обяда ще бъде направен по време на прехода, на подходящи за това места.
Отпътуване за гр. Девин.
Свободно време за кафе и разходка.
Отпътуване за Ямбол. Фото пауза на яз. Въча.

Необходима екипировка :
-туристическа раница;
-обувки със стабилна подметка и устойчиви на вода /по възможност/;
-дъждобран, слънчеви очила, шапки, слънцезащитен крем;
-суха храна и вода за 1 ден.

Забележка:

  • Движението да се извършва съобразно темпото, налагано от водача или най-бавно движещият се от групата;
  • При наличието на лоши метеорологични условия, водачът има право да направи промяна в програмата от съображение за сигурност на групата;
  • При непредвидени ситуации и проблеми по пътя е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Цената включва:
– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед. застраховка;

Цената не включва:
– разходи от личен характер.