РИМСКИ ГРАД „АБРИТУС“/РАЗГРАД/ – СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА – ДЕМИР БАБА ТЕКЕ

Дата: 14.04 (НЕДЕЛЯ) Цена: 45лв.

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол за Разград.

Посещение на античния град Абритус, един от най-добре проучените и експонирани късноантични градове, основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху

руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градове в Долна Мизия. В Абритус е открито най-голямото в България златно монетно съкровище. От 2014г. В Абритус има интерактивен музей, в който посетителят се среща виртуално с откривателите на град Абритус и сам се превръща в част от живота в античния град. Античните автори споменават Абритус във връзка с битката, състояла се в неговата околност през 251 година, в която намерил смъртта си император Траян Деций. През ІV в. е изградена крепост, крепостна стена с 4 порти и 35 бойни кули. В резерват „Абритус” е уреден и археологически музей, в който са експонирани някои от намерените при разкопки в района предмети. (Входна такса: възрастни6лв, учащи и пенсионери3лв, беседа14лв. за цялата група).

Отпътуване към Сборяново. Историко-археологическият резерват „Сборяново” е уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват е Свещарската тракийска царска гробница. Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). В камерата е било положено тялото на мъртвия владетел. Таванът на камерата се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце – кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса. По тавана е изобразена сцена на обожествяване на владетеля.(Входна такса: възрастни10лв, учащи и пенсионери5лв, в цената е включена 20мин. обиколка и беседа).

Посещение на култовия комплекс Демир Баба теке – място считано за свещено от 3000 години – още от времето на траките. Отворен е за всеки, независимо от религията, и пази десетки легенди и предания. Намира се в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”. Демир баба (Железният баща) е мюсюлмански светец. Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. Християните също почитат мястото. Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.