ТРЯВНА – БОЖЕНЦИ

ДАТА : 26.05 (НЕДЕЛЯ) ЦЕНА: 30лв.

07:30ч. тръгване от Минерална баня Ямбол.

Около 09:30ч. пристигане в с. Боженци. Свободно време за разходка и снимки в селото.

Село Боженци е със 600 годишна история. То е един от най-ценните в България архитектурно-исторически резервати. Потъналото в зелена тишина село, привлича със съхранената си оригинална архитектура, окичените с цветя чардаци на къщите с каменни покриви и тежки порти. От някогашното богато село със стотици къщи и жители-търговци обиколили света, днес са останали само неколцина местни хора и уникалните къщи на средна възраст от около 200 години.

Посещение на АИР „Боженци“къща музей „Баба Райна“ една от най-старите сгради запазени в селото, от втората половина на XVIII в., къща-музей „Дончо Попов“ -къща на богат търговец от началото на XIX век, един от най-заможните търговци на вълна и кожи в Боженци, музей – работилница „Менгема“ – работилница за пречистване на восък от началото на XIX век. /в списъка на 100-те НТО/. (Цена за всички изброени обекти с вкл. екскурзоводска беседа: 8лв.- възрастни; 6лв.– ученици и пенсионери; деца до 7г.безплатно).

Около обяд пристигане в Трявна.

Свободно време за обяд и разходка.

Трявна е градче запазило и днес своя възрожденски вид. Забележителностите на Трявна са Старата част на града, обявена за архитектурен резерват с около 140 паметника: Даскаловата къща, в която е разположен музея на резбарското и зографското изкуство; МУЗЕЙ „АЗИАТСКО И АФРИКАНСКО ИЗКУСТВО“, църквата „Св. Архангел Михаил”; Школото; Часовниковата кула и други.

Входна такса + беседа за три обекта: 13лв. – възрастни; 8лв. – пенсионери; 6лв. – ученици.

Късен следобед отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед. застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.