ТРИДНЕВНА РЕТРО ЕКСКУРЗИЯ С ТЕСНОЛИНЕЙКА СЕПТЕМВРИ – БАНСКО С ПОСЕЩЕНИЕ НА С. ЛЕЩЕН, С. КОВАЧЕВИЦА И БАТАК

Програма:

1ви ден:

05:00ч. Тръгване Минерална баня Ямбол.

Около 08:30ч. пристигане в гр. Септември.

08:50ч. Потегляне с Теснолинейката посока Банско (билет: 8лв. на човек).

Теснолинейката по линията Септември – Банско е единствената действаща теснолинейка в България. Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите, преминава през курортите Банско, Разлог, Велинград и е изключително живописна туристическа атракция.

Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета – повече от 40 тунела, през т.нар. „осморка“, където линията се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.)

Друга по-известна гара-град е Белица нашумяла през последните години със създадения у нас център, най-големият в Европа, за реадаптация на танцуващи мечки.

Влакчето се движи доста бавно, но е забавно! Уникално пътешествие, което сякаш те връща в миналото.

Около 13:30ч. пристигане в Банско. Настаняване в хотел „Евелина Палас4*в центъра на Банско. Хотела разполага с ресторант, лоби бар с камина, лятна градина с барбекю, закрит плувен басейн, сауна и фитнес.

Следва организирано посещение на църквата „Св. Св. Теодор Тирон И Теодор Стратилат“, с.Добърско. Построена и изрисувана през 1614 година, тя е дълга осем и половина метра, широка почти седем и висока едва пет, с двускатен покрив, съобразно тогавашното османско законодателство. Но майсторите дръзко издълбали два кръста на нейната фасада. Необичайно е вътрешното разпределение на църквата: вместо еднокорабна строителите са изградили сложна трикорабна базилика, тип, характерен за Първото българско царство /9-11 век/. И нещо особено любопитно: в два стенописа, особено в сцената „Преображение Господне“, Исус Христос отлита към небето с нещо, което по форма наподобява съвременна космическа ракета. Според писанията на швейцареца Ерих фон Деникен мнозина привърженици у нас на хипотезата за посещения на извънземни жители са склонни да ги приемат за чиста истина, като дори различават в тази фреска струите на реактивните двигатели. Но подобни изображения на „ракети“ в кавички има и в още няколко български църкви от тази епоха.

Обектът е част от Национално движение „100-те национални туристически обекта“.

Завръщане в Банско.

Нощувка.

2ри ден:

Закуска в ресторанта на хотела.

Полудневна екскурзия до с. Лещен и с.Ковачевица.

Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село. Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Една от интересните атракции на селото е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”.

Свободно време за разходка и обяд.

Отпътуване за Ковачевица. Селото се намира в поречието на река Канина, по-известна като Кървава река. Запазило е автентичния си вид от XVIII – XIX век и е обявено за архитектурно-исторически резерват. Къщите са почти изцяло изграден и от камък, включително и покривите, като само при най-високите последния етаж е отдърво. Всяка от тях носи името на своя стопанин, издялано върху дървена табела, закачена до портата. Ще разгледаме църквата“Св.Никола“. В годините на Османско владичество, тя е вдъхвала надежда за по-добър живот на хората в селото. Тук всяка къща е късче история. Не случайно Ковачевица е любим декор на много режисьори на български и чуждестранни филми, сред които „Мера според Мера“, „Мъжки времена“, „Закъде пътувате“. Свободно време за разходка и снимки.

Завръщане в Банско. Нощувка.

3ти ден:

Закуска в ресторанта на хотела. Освобождаване на стаите.

Потегляне за Батак, където ще има възможност да се разгледа емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Музеят е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница „Св. Неделя”, Балиновата и Шаровата къща. Един от символите на Батак е историческата църква костница „Света Неделя”. Църквата е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876 г.) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква. И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата „Света Неделя”. Оттогава църквата не се използва за богослужения. През април 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977 г. църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.Входна такса + беседа за всичките обекти в Батак:5лв.– възрастни; 3лв.– пенсионери и учащи; деца до 7 год. – безплатно.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за Ямбол.

!!! ПРИ ЗАПИСВАНЕ СЕ ВНАСЯТ 50лв. ДЕПОЗИТ!!!

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• Водач по време на пътуването;

• 2 нощувки в хотел „Евелина Палас4* в Банско;

• 2 закуски в ресторанта на хотела.

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Медицинска застраховка – 3лв. за хора до 65г.; 5лв. за лица над 65год.;

• Билета за теснолинейката (Септември-Бнаско) – 8лв.;

• Разходи от личен характер.