НЕЗАБРАВИМА РАЗХОДКА ИЗ РОДОПИТЕ(Равногор-Бекови скали-Фотиново-Фотински водопад )

ДАТА : 22.06-23.06.2024 г
ЦЕНА : 147лв.

Програма

1-ви Ден:

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол.06:30 Тръгване от Сливен.
Пристигане в село Равногор, което се намира на 1340 м надморска височина в планината Родопи. Землището му е населявано още по времето на траките, за което свидетелстват множеството тракийски могили около селото. Равногор е известен със своите картофи, като местните стопани ги определят като „най-вкусните“. Другото, с което е известно селото е местната мандра, носеща същото име.
От края на селото започва прехода до Бекови скали, по удобна екопътека,която води до връх Света Елена с параклиса Свети Илия. Мястото не е избрано случайно – там преди много години е имало манастир, който е опожарен от турците. Територията около Равногор официално е призната за най-екологично чистото място от специалистите на НАСА.
Екопътеката завършва до панорамната площадка на Бекови скали.
Стигайки до Бекови скали, се любуваме на невероятна гледка към ридовете на Западни Родопи, застлани с вековни гори и сред тях искрящите води на язовир Въча. На скалите са поставени пейки за почивка на туристите. Преходът е общо около 2 ч.
Следва разходка до Червената скала (преход общо около 1 ч.).
Връщане в село Равногор и с автобуса се отправяме към село Фотиново.
Фотиново е село в Южна България. То се намира в община Батак, област Пазарджик. Разположено е на двата бряга на Фотинска река.
В следобедните часове е настаняването в семеен хотел „Вълчанова къща“. Свободно време за отдих. Разходка до природна забележителност край селото е
крепостта Калето, която се намира на връх Калето в подножието на връх Санджака, на 300 m западно от местността Горна Крегня и на 3 km от Фотиново.

2-ри Ден:

08:00ч.Закуска.Освобождаване на стаите. Групата се отправя към Фотински водопади. Приключението Фотински водопади започва от центъра на село Фотиново. Пътят се вие около река Фотинска и така до мястото, където започва едно стремглаво спускане надолу до първият водопад. След това отново спускане и последващо изкачване до вторият и третият водопад. Красиво е и си заслужава да се види.
Преходът до Фотинските водопади отнема около един час. Толкова долу-горе отнема и пътят на обратно (всъщност малко повече, тъй като на отиване се върви леко надолу, а на връщане е леко нагоре).Пътеката до водопадите е много приятна за ходене, поради чудесните планински картини които се откриват една след друга, звънкия ромон на реката, мириса на диви цветя и омайната песен на птичките. Освен това тя е доста широка. Също така има обособени няколко беседки за приятен отдих и презареждане на силите.
Следва посещение на Батак. Там ще обядваме и посетим следните обекти:
Историческата църква-костница „Св.Неделя“, Историческият музей(вкл.в 100-те национални исторически обекта на Б-ия на 38-ма позиция) и Балиновата къща.
Входни такси за посещаваните обекти: Исторически музей и Балинова къща(общ билет) с образователна беседа: възрастни – 8 лв.,уч./п – 4 лв.

Цената включва:
• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;
• 1 Нощувка;
• 1 Закуска ;
• Водач по време на пътуването;
• Медицинска застраховка.

Цената не включва:
• Разходи от личен характер;
• Такси за посещаваните обекти

!!! ВАЖНО !!!

  • Записванията стават само срещу 50лв.капаро и в срок до 10 март. Местата са ограничени!!!
  • Задължително изискване към туристите да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определи водачът;
  • При лоши метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображение за сигурност;
  • Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или други заболявания.
  • Необходима екипировка: планински обувки, удобно облекло, леко яке тип ветровка, дъждобран, слънцезащитен крем, малка раница, храна и вода.