ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР,ТЕТЕВЕН И ПЕЩЕРА СЪЕВА ДУПКА

ДАТА:11.05 (СЪБОТА)

ЦЕНА:50лв.

ПРОГРАМА

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня-Ямбол посока с. Гложене ,Тетевен.

Пристигане на Гложенския манастир. Един от най-интересните старопланински манастири е Гложенският, разположен на около 10 км. от село Гложене в Тетевенския Балкан. За разлика от останалите той не е закътан в пазвите на планинските вериги, а е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали.

Гложенският манастир е основан през XVI век. Неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон. В края на XVI и началото на XVII век в манастира се преписват ръкописи от миряни, подготвени в близкия Етрополски манастир. Монашеските килии са строени през 1858 г. Най-видната личност в Гложенския манастир през XIX век е игуменът Евтимий (Симеонов) от Сопот. Той е известен лечител. Манастирът е любимо място на Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес.

Отпътуване за Тетевен. Град Тетевен обединява в себе си красотата на заобикалящата го природа с извисяващите се хълмове и прохладния бриз на река Вит, както и духът на отминалите векове, витаещ в множеството културни паметници, старобългарска архитектура и непокътнати от времето обичаи и нрави. Посещение на Исторически музей Тетевен, основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

Входна такса: 3лв. възрастни; 1лв. деца и пенсионери.

Свободно време за обяд.

Последната спирка по нашата програма е пещерата „Съева дупка“- една от най-красивите в България. Пещерата е на 520 м. надморска височина, 205 м. дължина. Заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра. Средната температура в пещерата е 7-11°C, влажността — между 90 и 98%. 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 млн. години. Уникална е и със своите цветове — зелено, кафяво и бяло. Срещат се сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датирани от времето на римския император Антоний.

Входна такса: 10лв. възрастни; 5лв. деца и пенсионери.

!!!Всички входни такси могат да претърпят промени до датата на отпътуване!!!

!!! Екскурзията се провежда с микробус поради трудния достъп до ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР!!!

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр. Ямбол;
– мед. застраховка.

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.