ДРЯНОВО – ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР- ПЕЩЕРА БАЧО КИРО

ДАТА: 20.04 (СЪБОТА) ЦЕНА: 35лв.

06:00ч. тръгване от Минерална баня Ямбол посока Дряновски манастир.

Посещение на Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил” един от големите стожери на българския дух. Сградата му е потънала в дълбоки гористи склонове, над които се издигат високи скални венци. При манастира Дряновската река образува малко ждрело. Манастира има славата на крепост. Възниква по времето на Асеневци ХІІ в. Построен е за ознаменуване победата на България над Византия през 1187 г. В килиите му Васил Левски и Матей Преображенски-Миткалото създали Дряновския революционен комитет. Днес в двора има паметник-мавзолей на една истинска голгота в нашата история. Тук са събрани костите на загиналите защитници на манастира от 1876 г.

Кратък преход до пещерата „Бачо Киро“, която се намира на 300м от манастира. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м.

Тя е един от диамантите в пещерната огърлица на България – заради удивителните карстови образувания, заради това, че е първата в страната благоустроена за посещения от туристи и защото тук са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс (разумни хора) в Европа.

Вход за пещерата + беседа: 10лв. -възрастни; 5лв. – студенти, ученици, пенсионери и хора с ТЕЛК; безплатно за деца до 7год. Пешеходна обиколка на пещерата – 25мин.

Отпътуване за град Дряново. Това е родното място на големият български архитект и строител Майстор Кольо Фичето. Той е сред малцината личности от българската история, които са получили и продължават да получават всенародно признание.

Свободно време за обяд и разходка в града.

Разглеждане на забележителностите на градчето – интересните с възрожденската си архитектура са Икономовата, Афазовата, Ромуновата и Таниновата къщи.

Лафчиевата къща е уникална с това, че по време на строежа и не е използван нито един гвоздей.

Старата часовникова кула в Дряново е построена в далечната 1778 г., но 167 години след построяването и, през 1945 г., тя била съборена, тъй като състоянието й било лошо и имало настроения, че е остатък от Османската империя. Дряновци обаче възстановили един от най-впечатляващите символи на града си през 1984. С височина от 22 метра, тя се вижда от почти всички части на града. Освен, че е лесно да се види, почти невъзможно е и да не се чуе – в най-горната ѝ част е разположена камбана, чийто звън оглася Дряново по веднъж на всеки половин час, а на кръгъл час – толкова пъти, колкото е часът.

Следва посещение на музея „Кольо Фичето”, ( включен в списъка на 100 – те нац.тур. обекта), пред който е излята внушителната бронзова фигура на майстора.

Експозицията Колю Фичето се намира в сградата на историческия музей на град Дряново. Сред запазените вещи могат да се видят инструментите на майстора и личният му печат. Тук работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, плановете им, архивни и съвременни фотографии, които разкриват оригиналния и сегашния им вид.

Представени са и характерни за периода строителни и резбарски инструменти. Много интересни са и таблата с цитати на известни пътешественици и учени, които са описвали с удивление сътвореното от майстор Никола.

Уникални са най-вече макетите на сгради, дело на Колю Фичето – катедралният храм Рождество Богородично, което е и най-ранното му самостоятелно творение, свищовската църква Св. Троица, храмът Св. св. Константин и Елена, сградата на турския конак, както и красивият хан на хаджи Николи. Други ценни експонати са макетите на моста на река Янтра при Бяла, Русенско, на Покрития мост в Ловеч и на каменния мост над река Росица при Севлиево.

Входна такса за музея + беседа: 5лв. – възрастни; 4лв. – пенсионери; 3лв. – ученици.

Храмът „Св.Троица” е един от трите в град Дряново, и е най-старият от съществуващите днес. Построен е през 1845-1847 г. на мястото на по-стар, носещ същото име. Постройката е изградена изцяло от камък.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.