ЕДНОДНЕВНА РАЗХОДКА ИЗ РОДОПИТЕ

ЕКОПЪТЕКА РАВНОГОР (Бекови скали – Червената скала) и БРАЦИГОВО

ДАТА: 27.07.24г. ЦЕНА: 50 лв.

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол за село Равногор, което се намира на 1340 м надморска височина в планината Родопи. Землището му е населявано още по времето на траките, за което свидетелстват множеството тракийски могили около селото. Равногор е известен със своите картофи като местните стопани ги определят като „най-вкусните“. Другото, с което е известно селото е местната мандра, носеща същото име. От края на селото започва нашият преход до Бекови скали по удобна екопътека до  връх Света Елена с параклиса Свети Илия – Бекови скали – Червената скала.

Параклисът Св. Илия е място, където на 20-ти юли Илинден се отбелязва празникът на светеца с голям събор. Мястото не е избрано случайно – там преди много години е имало манастир, който е опожарен от турците. Вървейки около пътеките на Равногор, без значение по кой от маршрутите, не забравяйте да дишате дълбоко и с целия капацитет на белите си дробове. Територията около селото официално е призната за най-екологично чистото място от специалистите на НАСА. Стигайки до Бекови скали, се любуваме на невероятна гледка към ридовете на Западни Родопи, застлани с вековни гори и сред тях искрящите води на язовир Въча. На скалите са поставени пейки за почивка на туристите. Преходът е общо около 2 ч. Следва разходка до Червената скала (преход общо около 1 ч.). Червената скала е известна с преданието, според което, по време на турското робство, една девойка от селото пасяла стадо овце в близост до скалата, когато бива нападната от турчин. Тя побягва и е принудена, за да спаси честта си да се хвърли от 100 метровата скала. Заради кървавите следи местното население я нарича Червената скала.За комфорт и отдих на посетителите сред чистия планински въздух, в околността на Червената скала са направени пейки.

Отпътуване за град Брацигово – един от градовете – герои по време на Априлското въстание. Посещение на Историческия музей и църквата Свети Йоан Кръстител. Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Разходи от личен характер.

Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30.

!!! ВАЖНО !!!

– Задължително изискване към туристите да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определи водачът;

– При лоши метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображение за сигурност;

– Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или други заболявания.

– Необходима екипировка: планински обувки, удобно облекло, леко яке тип ветровка, дъждобран, слънцезащитен крем, малка раница, храна и вода.