ЕКОПЪТЕКА „НЕВЯСТАТА“ И ШИРОКА ЛЪКА

ДАТА: 13.07 (СБОТА) ЦЕНА: 45лв.

05:00ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол посока Смолян.

Екопътека Невястата предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването и не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти. Общата и дължина е около 900 метра, а времето за преминаване е около 2 часа. Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града и от там се разкрива прекрасна панорамна гледка към родопския град. Има на разположение три панорамни площадки.

На мястото, където започва екопътеката от паркинга, е и разклона за манастира „Св. Пантелеймон“, основан е от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988г и се прекръства на Христина. Църквата „Св. Пантелеймон“ е изградена с дарения за три години. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия.

Тук е и разклона за Смолянска крепост Калето. Разходката до там е около 10 минути. Пътеката е сгушена под вековни борове, а по цялото ѝ протежение има пейки и беседки за отдих. Както повечето крепости в Родопите, така и крепостта „Калето“ е издигната на труднодостъпно място, за да има добра видимост.

Потегляне за с. Широка лъка.

Свободно време за обяд в селото.

Разглеждане на Архитектурния резерват „Широка лъка“. Селото е превърнато в архитектурен и културен резерват и е известно с автентичните си родопски къщи – Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. „Широка лъка“ е запзаила своята възрожденска архитектура, музикална култура и богата история. Една от най-големите забележителности там е църквата „Света Богородица“, която е построена през 1834 г. За 40 дни от местното население. В близост до „Света Богородица“ се намира и старо училище от 1835 г. Други от емблематичните забележителности са Етнографския музей „Згуровски конак“, родната къща на Екзарх Стефан І, паметникът на Капитан Петко Войвода.

Освен с възрожденската си архитектура, Широка лъка е известна и със своите песни, съпроводени от каба гайда. Там се намира и Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Архитектурен резерват Широка лъка е един от Стоте национални исторически обекти на България.

Отпътуване за Ямбол.

Необходима екипировка :

-туристическа раница;

-обувки със стабилна подметка и устойчиви на вода /по възможност/;

-дъждобран, слънчеви очила, шапки, слънцезащитен крем.

Забележка:

– Движението да се извършва съобразно темпото, налагано от водача или най-бавно движещият се от групата;

– При наличието на лоши метеорологични условия, водачът има право да направи промяна в програмата от съображение за сигурност на групата;

– При непредвидени ситуации и проблеми по пътя е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер.