КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ, ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА И ЛОВЕЧ

ДАТА: 18.05(СЪБОТА) ЦЕНА: 40лв.

ПРОГРАМА:

05:00ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол.

Маршрут: Ямбол – В. Търново – Павликени – Левски – Крушунски водопади- Деветашка пещера – Ловеч – Ямбол.

Посещение на Крушунските водопади – едно от най – живописните кътчета на България – „Българското Памуккале”, там може да се видят всички карстови форми.

Изкачване на еко-пътеката в местността „Маарата” и разглеждане на Крушунските водопади. Изкачването е около 20 мин. по стръмна еко-пътека, с множество дървени мостчета. След 15-20-минутно изкачване и спускане по маркирани горски пътечки и дървени мостчета ще достигнете до самите водопади. Ще се озовете в свят на приказни фантазии и природни красоти.

Водопадите не са високи , но това , което ги прави уникални , са кристалната вода и свежата зеленина. Красивата водна каскада създава впечатление за екзотичен остров – особено през пролетта и есента, когато водата е най – много. Главният водопад се спуска от височина 15 метра , като по пътя си се разделя на няколко ръкава и така се образуват още няколко водопада .

Отпътуване за Деветашката пещера, която се намира на 18км североизточно от Ловеч и на 2 км от село Деветаки. Пещерата е известна още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. В началото на 50-те години на ХХ век се провеждат по-сериозни проучвания на пещерата във връзка с превръщането й в склад. Проучванията показват, че Деветашката пещера е била обитавана с известни прекъсвания през почти всички исторически епохи. Най-ранните следи от човешко присъствие са от средата на старокаменната епоха преди около 70 000 г. пр.Хр. Деветашката пещера е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменната епоха (6 хил.- 4 хил. пр.Хр.).

Отпътуване за Ловеч – разположен красиво на река Осъм . Ловеч е градът , където през 1187 г. Византия подписва мирен договор с българите , като по този начин формално признава нейната независимост. Пешеходна разходка в архитектурно –историческия резерват „Вароша”. Отлично запазените къщи , музеи , църкви и уникалния покрит мост на Колю Фичето са съхранили духа на Възраждането. Посещение на старата градска баня – Дели Хамам – сега музей на водата. Разглеждане на отлично запазената ловешка крепост, откъдето се открива великолепна панорама към града. Свободно време.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– вход за Деветашката пещера – 3лв. – възрастни, 2 лв. деца и пенсионери;

– вход (екотакса) Крушунски водопади – 5лв. – възрастни и пенсионери, 3лв. – ученици и студенти, деца под 7 год.- безплатно;

– комбинирана билет: вход + беседа + филм за Дели Хамам; вход + беседа ловешка крепост- 7лв. – възрастни -; 6лв. -ученици, пенсионери;

– разходи от личен характер.