ЕКСКУРЗИЯ ДО ФОТИНСКИ ВОДОПАД, гр.ПЕЩЕРА и КРЕПОСТ ПЕРИСТЕРА

Дата:29.06.2024г(Събота) Цена:50лв.

ПРОГРАМА

06:00ч.

Отпътуване от Минерална баня в гр. Ямбол в посока с. Фотиново.

От където ще започне нашата разходка за красивияФотински водопад,намиращ се в близост до гр. Пещера и гр. Батак. Самият водопад е трудно достъпен, но много красив. До него се стига за около 1ч нормално ходене, като от село Фотиново (в долната му част от Джамията) тръгва път, който следва реката. В началото реката е от дясно след около 20 мин. ходене се преминава мост и реката остава от ляво. По пътя може да се отседне на беседка, построена на малко хълмче. След като реката е останала в ляво, се продължава по пътя, който се изкачва, а реката остава в дерето. Туристите трябва да внимават за малка площадка в ляво от пътя, където се виждат скали – там в подножието на скалите се намира водопадът. Като ориентир може да се използва и шума на падащата вода. От това малко отклонение слиза пътека към дерето (има бяло зелена маркировка на някои дървета), която преминава в реката и продължава нагоре по другия склон. След изкачването му се открива гледка към водопада.

След разходката до Фотински водопад групата

се отправя към гр.Пещера.

Пещера е град в Южна България. Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до градовете Батак и Брацигово. Град Пещера е селище с твърде стара и интересна история. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци.

Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това от пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името „Пещера“ е от 1479 година.

Следва посещение на групата на средновековната крепост „Перистера“, която в превод от гръцки значи гълъбова крепост.

Намира се в гр. Пещера, разположена на хълма „Св. Петка“ и е датирана от IV век. Според археолози на същото място е съществувало древно тракийско селище. Забележителни са двете кули-църкви на крепостта, които нямат аналог в България. Кулите първоначално са служили само за наблюдение и отбрана, но по-късно осигуряват и духовната закрила на населението в крепостта. Легенди гласят, че защитниците на крепостта са се качвали в кулите, за да се помолят преди да излязат на бойното поле, а след победа са коленичели да благодарят. Реставрацията на „Перистера“ приключва през 2014г. И от тогава е отворена за туристи. Обявена е за недвижима културна ценност от национално движение.

Входна такса: Възрастни – 5лв./ ученици, пенсионери, ТЕЛК – 2лв.

Отпътуване към Ямбол.