121 ГОДИНИ ФЕСТИВАЛ НА РОЗАТА В КАЗАНЛЪК 2024

КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА И ЩРАУСОВА ФЕРМА

ДАТА: 01.06.2024 (СЪБОТА) / ЦЕНА: 40лв.

Програма :
07:30ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол по посока с. Ясеново, обл. Казанлък.
Пристигане около 10:00ч. и включване в ритуала „ Розобер“. Там ще станем свидетели на традиционния ритуал пресъздаден в автентична атмосфера с много настроение, песни и танци. В свежата утрин на съботния ден ще навлезем в розовите градини и заедно с младите момичета и момчета в народни носии ще откъснем по един розов цвят за себе си – спомен от Казанлък и България.

Отпътуване за Етнографски комплекс „Кулата“, Казанлък, където ще присъстваме на ритуал „Розоварене“ в 11:00ч. Входна такса: 6лв. – възрастни; 4лв. – пенсионери; 2лв. – ученици, студенти.

Посещение на „Музея на розата“. Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три пространства. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. Входна такса: 6лв. – възрастни; 4лв. – пенсионери; 2лв. – ученици, студенти.

Свободно време за обяд и разходка в Казанлък.

Посещение на Етнографски к-с „Дамасцена“ с.Скобелево, разполагащ с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад, езера и розоварна. Във фирмения магазин на комплекса се предлагат продукти собствено производство от розово масло и други етерични растения. Входна такса: 20лв. – възрастни, пенсионери, ученици, студенти. Входна такса не плащат деца до 7год. и хора с ТЕЛК.

Входна такса за Етнографски к-с „Дамасцена“ включва:
Разглеждане на етнографска сбирка и старинна инсталация за производство на розово масло
Посещение на съвременна дестилерия с уникална архитектура и ръчно изрисувани стенописи
Посещение на единствен по рода си Тракийски културен център с над 700 места
Места за отдих и релакс в прохладните градини с над 150 вида рози
Посещение на Биопарк за диви животни (Нов атракцион)
Експозиция на бронзови статуи
Безплатен паркинг и тоалетна
Любителски снимки – безплатно;

Следа посещение на щраусовата „Четири сезона“ с. Скобелево. Фермата е основана през 2001г. от семейство Вълеви, като малка семейна ферма за разплод на щрауси. В годините фермата се развива като място за посещение от туристи.

Щраусите са изключително интересни и древни по произход птици, обитават планетата ни вече 65 милиона години. Яйцата им са големи колкото 25 кокоши, а перата и яйчените черупки подходящи за направа на сувенири.

Така през 2017 година, с нов ентусиазъм, щафетата поемат баща и син – Чалъкови. Година по-късно на територията на фермата се изгражда закрит кафе- бар, магазинче за био и домашно приготвени продукти и сувенири.

Входна такса + беседа: 6лв. – възрастни; 3,50лв. – пенсионери; 3лв.- ученици и студенти.

Отпътуване за Ямбол.

В цената са включени:
– транспорт с туристически автобус / микробус на трансп.фирма,,Чапъра“-Ямбол;
– водач от ТО,,Балкантурист холидей“-Ямбол;
– медицинска застраховка.

В цената не са включени:
-Входните такси за посещение на музеите;
– Разходи от личен характер;