ЕКОПЪТЕКА „ТОРНАЛ Е ТОДЬО“ ,С. МОМЧИЛОВЦИ (СМОЛЯН)

АГУШЕВИ КОНАЦИ,С. МОГИЛИЦА

ДАТА: 16.06 (НЕДЕЛЯ) ЦЕНА: 45лв.

05:00ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол посока Смолян.

Около 10:00ч. пристигане в с. Момчиловци.

От центъра на родопското село, дало началото на селския туризъм в Орфеевата планина Момчиловци, тръгва интересна екопътека, носеща името на известната родопска песен „Торнал е Тодьо“.

Маршрутът на екопътеката е кръгов, с дължина около 4км. Той започва от центъра на селото и разкрива хубостта на природата, богатството на растенията и природните забележителности, намиращи се край Момчиловци.

Тя минава през два от 27-те параклиса край Момчиловци „Света Петка“ и „Свети Свети Петър и Павел“, през скалните феномени Кърджалийски и Дупчов камък и завършва при Радичоската чешма, построена от хаджи Неделчо Канев.

В началото на екопътеката може да се запознаете с исторически данни от табелите поставени там. Продължавайки по маршрута, на беседката зад параклиса „Свети Петър и Павел“ имате възможност да направите кратък отдих.

Стигайки скалния феномен Кърджалийски камък ще се запознаете с историята на песента, дала името на екопътеката „Торнал е Тодьо“. Скалният феномен е известен от векове, тъй като именно от тук тръгвали мъжете на гурбет.

Радичоската чешма в края на маршрута е образец на Момчиловската каменоделна школа, чийто дюлгери се смятат за едни от първите майстори на камъка в Родопите. Неделчо Канев, авторът на чешмата, както и на камбанарията на църквата в Момчиловци се обучавал на каменоделство в Италия. Край чешмата са поставени табели, които ще ви запознаят с типичното за Родопите строителство и по-специално със специфичните, китни родопски къщи.

Около 13:00ч. връщане в с. Момчиловци. Свободно време за обяд и разходка в селото.

Потегляне за с. Могилица.

Посещение на Агушеви конаци (с. Могилица).

Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820г. и е завършен 1843г. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре – малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента – кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.

Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

ВХОДНА ТАКСА: ВЪЗРАСТНИ И ПЕНСИОНЕРИ – 5лв.; УЧАЩИ – 3лв.

Необходима екипировка :

-туристическа раница;

-обувки със стабилна подметка и устойчиви на вода /по възможност/;

-дъждобран, слънчеви очила, шапки, слънцезащитен крем.

Забележка:

– Движението да се извършва съобразно темпото, налагано от водача или най-бавно движещият се от групата;

– При наличието на лоши метеорологични условия, водачът има право да направи промяна в програмата от съображение за сигурност на групата;

– При непредвидени ситуации и проблеми по пътя е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер.