Екскурзия до Чудните мостове, Асенова крепост и

с. Косово

Дата: 30.06 Цена: 45лв.

Отпътуване от Мин. баня Ямбол в 06:00ч.
Пътува се покрай Асеновград, през един от най-живописните родопски пътища към Асеновата крепост. Разглеждане на крепостта, съществувала още по времето на древните траки, преустроена през IX век в охранителен пункт на Беломорския проход. Асенова крепост ще ви даде ясна представа за средновековната отбранителна система и за характерните особености в строежа на укрепителни съоръжения. Най- голямата забележителност, която се е запазила и до наши дни, е църквата „Света Богородица Петричка” от XIII век. (Входна такса + беседа : възрастни: 4,50лв.; ученици, студенти и пенсионери – 2,50лв. )
Отпътуване за Чудните мостове – един от най-популярните феномени в Европа. Една удивителна игра на формите, родена от взаимодействието на природните стихии. И ако досега не сте се убедили в мистичната красота на Родопите, то Чудните мостове ще ви я докажат. Огромни мраморни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок Дол, течаща сред вековните гори на планината. Природен феномен, чиято красота ще ви остави без дъх. Най-внушителен е първият скален мост, наричан още Големият мост. Общата му височина (височината + дебелината на арката) е около 70 м. Започва с 3 отвора, различни по големина, които се стесняват и преливат постепенно и завършва с един. С дължина около 100 м. и ширина 15 м., той оформя 3 величествени арки (най-високата е 45 .м), над и под които можете да се разходите. Но не се учудвайте на драскотините по скалните стени под сводовете – това не са нито древни рисунки, нито проява на вандализъм. Просто съществува традиция туристите да изписват имената си с въглен на стената под Големия мост. Свободно време. Препоръчваме Ви да си носите суха храна. Местността е подходяща за пикник сред природата, но има и заведения.
На връщане към Ямбол ще се отбием в село Косово (обл. Пловдив), малко по площ и по брой жители, наброяващи само 9 души. Но пък прекрасната обстановка там и чудните места за посещение наоколо го правят особено интересен обект за туризъм. Уюта на селото и Косовските къщи – тихо и спокойно селце с 9 постоянни жители, където все едно времето е спряло, селцето е сгушено между няколко хълма на величествената Родопа планина, всичките къщи са в характерния родопски стил и всичко това те кара да се чувстваш като музеен експонат. Свободно време за разходка и снимки 2 часа.
Отпътуване за Ямбол.
Цената включва:
• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;
• Водач по време на пътуването;
• Медицинска застраховка.

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;
• Разходи от личен характер.