ПЕЩЕРА“ ОРЛОВА ЧУКА“- ДРЕВЕН ГРАД „ЧЕРВЕН“ – ИВАНОВСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ-БАСАРБОВСКИ МАНАСТИР

ДАТА: 15.06 (СЪБОТА) ЦЕНА : 50лв.

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня – Ямбол посока Велико Търново.

10:00 ч. Посещение на пещерата „Орлова Чука”– в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км). Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959 г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход. Входна такса + беседа : 10лв.- възрастни; 5лв. – деца и пенсионери.

След това се отправяме се към руините на най-значимия български средновековен град – крепост през XIV в. – Червен. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова. Входни такси + беседа : 7лв.- възрастни; 6лв. -деца и пенсионери.

Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /от 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност ”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви! Монашеският комплекс е бил поддържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Входни такси + беседа: 7лв.- възрастни; 6лв. – деца и пенсионери.

Отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е обявен за Покровител на румънската столица.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.