MОСТЪТ НА С. ЛИСИЦИТЕ – ТАТУЛ– КЪРДЖАЛИ – КАМЕННИТЕ ГЪБИ

ДАТА: 06.07 ЦЕНА: 45лв.

06:00ч. -Тръгване от Минерална баня Ямбол

Около 09:00ч. пристигаме в село Широко поле, от където ще стигнем до най-дългия въжен мост в България. След това се отправяме към язовирната стена на Студен кладенец. Язовирът е част от енергийната каскада Арда. Това е първият построен по реката язовир, пуснат в експлоатация през 1957 година. Бетонната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината й е 350 метра.

Отпътуване за скално-култовия комплекс край село Татул, (Община Момчилград) – праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни паметници на територията на България – саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници, регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс, изсечен в монолитен къс скала. Входна такса + беседа : възрастни – 5,00лв.; ученици, студенти и пенсионери – 3,00 лв.

Отпътуване за Кърджали. Посещение на Регионален исторически музей Кърджали. Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Днес, той е утвърдена институция с ръководни, координиращи и изпълнителски функции. Осъществява научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г. Входна такса + беседа : възрастни – 8,00лв.; ученици, студенти и пенсионери – 3,00 лв.

Свободно време в Кърджали за обяд и разходка.

Отпътуване заЯмбол.

По пътя посещение на скалния феномен „Каменните Гъби”– наподобяващи огромни каменни гъби. Също така, тук има и лечебна вода. От древни времена хората тук се „подмладяват”с водата със зеолитов камък и я пият като лек и за сила на организма. Фото пауза!

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер.