ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД- ГР. ЕЛЕНА- БЪЛГАРСКИЯ СТОУНХЕНДЖ (МЕМОРИАЛЕН К-С „ВЪЛЧАН ВОЙВОДА“, С. РАЮВЦИ)

ДАТА: 23.06 ЦЕНА: 40лв.

07:00ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол посока гр. Елена.

Посещение на Христовски водопад, който се намира на река Мийковска в Еленския балкан. Той е обявен за защитен природен обект през 1974 г. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия с площ 3 ха. Надморската височина, на която се намира е водопадът е 400 м. Природната забележителност е разположена южно от махала Христовци, до село Руховци.

Падащата от височина 9м вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но е много подходяща за къпане. Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции. До този феномен ще стигнем по специално изградената за тази цел екопътека, където са направени множество кътчета за отдих и почивка. До водопада се стига за не повече от 15-20мин.

Отпътуване за гр. Елена.

Посещение на Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница”, който включва три музейни обекта, отворени за посещение – ”Камбуров хан”, вградената в земята църква „Свети Никола” и първото класно училище „Даскалоливница”.

Еленското класно училище, прочуто повече като Еленската Даскалоливница, е основано в 1843 година от Иван Момчилов. То възниква и се развива на основата на многовековната книжовна традиция в селището и е отговор на назрелите обществено-икономически и културни потребности в страната от подготвени кадри. Даскалоливницата е първото училище за подготовка на учители в България.

Църква „Свети Никола” е най-старата в района. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, храмът е опожарен. Обновен в сегашния си вид през 1804 г. със средствата и труда на местното население. Самата сграда е построена за краткия период от 40 денонощия, а от предание научаваме, че това е станало тайно от турските власти. Външно архитектурата на църквата е скромна и непретенциозна. Вътрешността е богато украсена, в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа.

Камбуровият хан е построен през първата половина на XIX век и носи името на своя собственик-Стоян Камбура, участник в няколко въстания и член на Еленския революционен комитет. Сградата е недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

От 1981 година ханът е музеен обект, а в постоянна етнографска експозиция място намират – земеделието и животновъдството като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са представени ценни произведения на едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство, грънчарство, медникарство, лозарство, копринарство. Показана е част от колекцията накити. Отделено е място за традиционни народни костюми, характерните за еленско губери и колани, тъкани „на кори“. Също така е представен и градският бит.

Входна такса за всички обекти в Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница” + беседа – 4,50лв. възрастни; 2,50лв. – деца и пенсионери (за групи над 15 човека).

Посещение на Къща-музей „Иларион Макариополски”. От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей „Иларион Макариополски”, тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище „Напредък”.

Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Градена е с комбинация от два материала – камък и дърво, като преобладава дървото. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.

В приземния етаж са разположени избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълби – едната закрита, в западната част, а другата открита – в източната част на къщата. Половината от чардака е заета от повдигнат одър. На него в летните дни е почивало голямото семейство.

Входна такса + беседа 2лв. възрастни; 1лв. – деца и пенсионери.

Свободно време за обяд и разходка в гр. Елена.

Отпътуване за с. Раювци.

Разглеждане на Раювски кромлех разположен на Вълча поляна. Изграден е по подобие на откритите наскоро кромлехи по нашите земи, датиращи от около шест века преди новата ера. Според проучванията на българските археолози каменните съоръжения са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория. Кромлехите говорят много за начина на живот и културата на древните траки. Религията им била немислима без култовите ритуали и за тях най-често бил използван кромлехът. Името му идва от словосъчетанието на бретонски език на кръг и камък. Мегалитните съоръжения са изграждани от големи каменни блокове, наредени в кръг, или в няколко концентрични кръга, които достигали до 100 м в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция и Стоунхендж в Англия.

Разглеждане на паметника на Вълчан войвода, построен през 2015г. В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан. На най-равното и най-високото място се извисява в целият си ръст от бял камък, храбрият и несломим хайдутин. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.

В местността Вълча поляна – в близост до паметника на Вълчан войвода, е издигнат параклиса Св. Петка Търновска. Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила. В параклиса може да запалите свещ, а в намиращата се в непосредствена близост беседка да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.