Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия-люлката на човешката цивилизация

ДАТА: 22 – 28.10 24Г.

ТРАНСПОРТ: АВТОБУС И САМОЛЕТ

ЦЕНА: 1490 ЛВ НА ЧОВЕК В ДВОЙНА/ ТРОЙНА СТАЯ

Чувството,че сме попаднали в приказка от „1001 нощ“ – това ще преживее всеки един от нас по време на пътешествието в Югоизточна Турция, свят наситен с ориенталски чар и озадачаващ микс от древност и съвремие. Защото Турция не е само морски курорти, ол инклузив и евтини пазари! Ако сте хора с интереси в областта на културата и историята,ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ЗЛАТНА МИНА ЗА ВАС.Човек изпитва едно непреодолимо усещане, когато за първи път посети ширналите се към хоризонта пространства – усещане за безвремие! Това са библейски земи, считани за люлка на човешката цивилизация. От хилядолетия реките Тигър и Ефрат, които извират на територията на днешна Турция, даряват тази полу- пустинна камениста почва с искрящ живот и плодородие.

ПРОГРАМА:

1ви ден: ЯмболИстанбул

Трансфер от Ямбол до Истанбул . Настаняване в хотел. Туристическа програма по желание.Нощувка.

2ри денИСТАНБУЛМАРДИН

Закуска. Трансфер до летището и полет за Мардин .Пристигане на летището в Мардин. Трансфер и настаняване в хотел. Свободно време за разходка из старите улици на Мардин. Вечеря. Нощувка.

3ти ден: Мардин

Закуска.Отпътуване към Дара – мъртвия град. Така наричат едно от изумителните човешки творения в Югоизточна Турция. Скалния град често бива сравняван с Петра в Йордания. Построен е през 505 година от Византийския император Анастасий 1 , който го обявява за столица на провинция Месопотамия и го кръщва на себе си АНАСТАСИОПОЛИС. Градът преминава ту в ръцете на византийците, ту в ръцете на персийците. Според една от версийте по-късно е кръстен ДАРА в чест на персийския владетел Дарий. В наши дни едва една трета от Дара е проучена. Могат да се видят останките от издълбаните военни складове, общесвени бани, театър на открито, храмове,мост, агора, арки и други монументални структури. Но най- запазената забележителност в Дара е скалния Некропол . Впечатление правят и следите от фасади на църквата към Некропола с изобразената на нея Богородица с Младенеца.Заслужава се да се видят и останките от огромните водни цистерни на Дара, повечето от които са скрити под земята.

Връщаме се в Мардин. За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на I век.В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.Предстои ни незабраавим ден в града- безкрайно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, често го наричат перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата му архитектура, смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярваме, че ще ви плени завинаги. Една древна земя, пълна с история, между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци, и далеч по-късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турският Йерусалим". Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже, че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождаме по улиците на стария град, изгубваме представа за всякакво време. Ще видим замъка на Мардин, който красиво се извисява над града. На централните му порти и до днес могат да се видят двата лъва, като един от символите на града.

Ще посетим тайнствения и загадъчен манастир Дейрулзафаран, известен още като Шафрански манастир, заради шафрана, който расте около манастира. Тук се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория и епископска носилка носена от два коня.

Следващата ни спирка е мендресето Zinciriye, известно още като "Султан Иса". Построено е от Мелик Салих – последният султан, управлявал Мардин. Това е една от най-красивите сгради в града със своите нарязани куполи. Сградата се състои от джамия и гробница. Вечеря. Нощувка.

4ти денМардинМидятГьобекли тепеШанлъурфа

Закуска. Отправяме се към Мидят- наричан често "град на пещерите".Много различни империи са управлявали този старинен град, които са определели облика му днес. От тук са минали асирийци,армейци, арменци, перси, римляни и османци. Ще отидем до старата сирийска църква и ще разгледаме стария конак.

Отпътуване за Харaан, Гьобекли Тепе и Урфа. Пристигане в Харaан и попадаме в приказка с неговите конусовидни къщички, подобни на трулите в Алборабело. Най- старите от тях са на по 200-300 години Хараан – градът на Стария Завет, където Авраам прекарва няколко години от живота си. Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 12000 години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол).

Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. Свободно време на чаршията на Урфа. Настаняване в хотел

Вечеря. Нощувка.

5ти ден ШанлъурфаГазиантеп

Закуска. Отпътуваме за Газиантеп. По пътя посещение и разглеждане на потъналия град Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Никога не сте виждали подобно нещо! Модерен град под вода! Къщи, училища, джамия … Част от града остава под водата при изграждането на язовир през 1999 година. Разглеждане на крепостта Румкале. Добре запазена римска крепост и нейните сгради от късноримския и средновековния период. Черната роза на Халфети – Символът на региона е тайнствената черна роза, отглеждана само в района на Халфети, близо до бреговете на река Ефрат и никъде другаде по света! Свободно време или екскурзия по желание с лодка по река Ефрат.

Отпътуване за Газиантеп. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр.Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, наричат я още Мона Лиза на музайките заради одухотвореното излъчване и живите очи, които не те изпускат от поглед. Според една от теориите тя изобразява портрет на Александър Македонски, а според друга – богинята Гея – гръцката богиня на Земята В наши дни циганката се е превърнала в символ на Газиантеп и в неотменна част от туристическото лого на Турция. за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място е било арена на майстори, коитосе състезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии.

Свободно време за разходка. Разглеждане на старата чаршия, в която ще имаме удоволствието да посетим най-известната баклаваджийница „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към непцето, те трябва да се топят. Повярвайте ми,топят се. Всички в Турция смятат, че антепската баклава е най добра! Уверете се и Вие! Отдайте се на ориенталски кулинарни изкушения.

Настаняване в хотела в Газиантеп. Вечеря. Нощувка.

6ти денГазиантепИстанбул

Закуска. Днес можем да посетим известното кафене Газиантеп Мененгич, автентичното ориенталско кафене “ Тахмис“от далечната 1631 г. посреща и предлага кафе Мененгич, което с е приготвя от изсушените смлени семена на див необлагороден антепфъстък.

Трансфер до летището в Газиантеп и полет до Истанбул.

Трансфер Истанбул – Ямбол

Цена – 1350 лв. на човек в двойна или тройна стая

Цена на човек в самостоятелна стая: 1650.лв.

Записването става с внасяне на 30% депозит

Срока за предоставяне на необходимите документи по самолетни програми е до една седмица

след датата на сключване на договора и внесен депозит!

Цената включва:

✔Медицинска застраховка с покритие 5000 евро.

✈Самолетни билети в двете посоки – Истанбул- Мардин – Газиантеп-Истанбул с включен 15кг.

чекиран багаж и 8кг. ръчен багаж в двете посоки

Летищни такси

Трансфери от летищата

  • Транспорт до/ от Истанбул
  • ✔5 нощувки и закуски и вечери в хотелите по програмата
  • Истанбул – 1 нощувка
  • Газиантеп – 1 нощувка
  • Шанлиурфа – 1 нощувка
  • Мардин – 2 нощувки

Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп

(входна такса отделно);

Туристическа програма в Хараан;

Туристическа програма в Шанлъурфа

Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);

Посещение на античния град Дара;

Посещение на манастира Дейрюлзафаран;

Туристическа програма в Мардин;

Туристическа програма в Мидят

Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от

Министерството на туризма в Турция екскурзовод;

Цената не включва:

•Обяди – местна кухня от всеки район

•Питиета по време на хранене

•Всички входни такси за музеи и забележителности- около ……….. евро

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:

– Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп –.

– Входна такса за Гьобекли тепе –

– Археологически музей в Шанлъурфа –

•Вечеря с музикална програма –

•Разходка с кораб до потъналият град Халфети-

*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да

претърпят промени

** Посочените музейни и входни такси са с информативен характер съобразно Вашето

свободно време и интереси. Агенцията не носи отговорност при промяна на дадена входна

такса. Всички входни такси се заплащат на място.