КАЛОФЕР – КАЛОФЕРСКИ М-Р– ЕКОПЪТЕКА „БЯЛАТА РЕКА”

ДАТА:20.07 (СЪБОТА) ЦЕНА: 40лв.

06:00ч. Отпътуване от Минерална баня Ямбол посока Калофер.

Пристигане в гр. Калофер. Отпътуване с автобус за Калоферски манастир “Св. Рождество Богородично”. Калоферският мъжки манастир е действащ и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Сегашният храм е построен през 1881г. от Генчо Кънев от Трявна върху основите на старата черква. Близо до манастира се намира аязмения параклис Св. Пантелеймон, построен през 1825г.

От манастира започва пешеходения тур по екопътека “Бялата река”. Една от най-красивите екопътеки в България. Намира се на територията на Национален парк “Централен Балкан”, с дължина 1,83 км и надморска височина от 570 до 630 м.
Маршрута може да се измине за около 2 часа без да се бърза, с почивки за снимки и отмора. Почивка и обяд по пътя.

Връщане при автобуса. Пътуване до Калофер. Разглеждане забележителностите на града -Посещение къщата музей и мемориалния комплекс на Христо Ботев с беседа. Той е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Музейният комплекс е разположен в парк „Ботева градина”, създаден през 1926 г. и включва следните обекти – мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметника на Ботев от 1930 г. и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Основен елемент в комплекса е къщата, в която е живял най-дълго Ботев. Мемориалната къща-музей представлява едноетажна полумасивна сграда с четирискатен покрив и еркерно изнесен голям чардак. В нея, с етнографски материали от епохата на Възраждането, е пресъздадена обстановката, в която е израстнал Ботев. Оригинални експонати са чекръкът и шевната машина на баба Иванка. Входни такси + беседа (30мин.) : 3,50лв. – възрастни; 1,50лв. ученици и пенсионери; деца под 7г. – безплатно.

Свободно време за кафе и разглеждане на гр. Калофер.

Отпътуване за Ямбол.

Отстъпка за деца до 7г. – 4лв.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.