ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО УЗУНДЖОВСКА ЦЪРКВА – АЛЕКСАНДРОВСКА ГРОБНИЦА – СВИЛЕНГРАД -СЕЛО МЕЗЕК

ДАТА: 25.08 (неделя) ЦЕНА: 40лв.

06:00ч. Тръгване от Минерална баня – Ямбол посока Село Узунджово.

Разглеждане на Узунджовската църква.

През 1592г. Великият везир Синан паша, виждайки ключовото местоположение и ролята, която играе панаирът, дарява 30 000 златни гроша за построяването на цял комплекс. Той включвал внушителната джамия и приличаща на крепост кервансарай, предлагащ места за нощувка на над 2000 човека, с над 350 стаи, на два етажа и обори за над 1000 коня. Кервансараят е имал няколко входа с железни врати водещи във вътрешен двор с 80 огнища, 2 хамама, имарет, много чешми и шадраван. Със започването на Руско- турската освободителна война, уникалното за времето си търговско средище, прекъсва своя живот. В началото на 20 век Турция връща имота на България и разрешава преустройството на джамията в църква.

През 2007 г. храмът е възстановен основно от община Хасково. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас. На прозорците са изрисувани изящни стъклописи, дело на талантливия хасковски художник Михо Михов, изобразяващи сцени от живота на Божията майка.

През миналия век, площада пред църквата „Св. Успение Богородично“ , където се е провеждал Узунджовският панаир, е обявен за паметник на културата от национално значение.

Отпътуване за Александровската гробница.
Тя представлява тракийска гробница от IV в.пр.Хр. с невероятно добре запазени стенописи. Впечатляваща е и архитектурата на гробницата, която по своите размери си съперничи с най-монументалните такива по нашите земи. Могилата се намира в непосредствена близост до селото и се откроява на фона на околността като красиво възвишение. Височината на могилния насип е около 15 м‚ а диаметърът му надхвърля 70 м. От източната му периферия започва коридор с дължина повече от четиринадесет метра, който преминава последователно в правоъгълно и кръгло помещение.

Постройката е играла ролята на хероон (храм-мавзолей). Малката височина на коридора и двата входа е налагала посетителят да мине през тях ниско приведен, озовавайки се в свят от цветове и фигури, растителни и геометрични мотиви, изображения на пешаци и конници, домашни и диви животни. Те са изпълнени неочаквано реалистично, имат изключителна научна, художествена и изворова стойност, и въздействат по неподражаем начин.

През май 2009 г., в непосредствена близост, отваря врати Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“, в който е разположено точно копие на намиращата се в непосредствена близост Александровска гробница (недостъпна иначе за посетители).

Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (IV в. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.

От 2011г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България. В момента тече процедура за включване на Александровската гробница в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Входни такси + беседа : 4,50лв.– възрастни; 2,50лв. – пенсионери, учащи.

Тръгване посока с. Мезек. Разглеждане на тракийската гробница (Мезешката гробница е тракийска куполна гробница от микенски тип датирана от 4 – 3 в. пр. Хр. Намира се в покрайнините на село Мезек, могилата „Мелтепе“. Това е една от най-големите тракийски гробници в България.) и Византийската крепост (Мезешка крепост (Неузетикон или Неутзикон) е средновековно византийско укрепление изградено през 11 – 12 век. Местното население нарича крепостта „Калето“. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда). Входни такси общо за двата обекта + беседи: възрастни- 7лв., пенсионери, студенти и ученици- 4лв.

Потегляне за Свиленград. Разглеждане на града: Моста на Мустафа (Пътен мост, пресичащ река Марица. Той има зидана каменна конструкция, съставена от 21 свода с най-голям отвор 18 m. Мостът има ширина 6 m и обща дължина 295 m. Паметник на културата.) и храм „Св. Живоприемний източник“. Преди потеглянето за Ямбол, ще се отбием да хапнем прочутото свиленградско малеби.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ“ЕООД-Ямбол
• Туристическа застраховка;
• Водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист холидей“-Ямбол

Цената не включва:• Разходи от личен характер;
• Входни такси за посещаваните обекти.