ЕКОПЪТЕКА НА Р. МЛАДЕЖКА- С. БРЪШЛЯН – ВОДОПАД ДОКУЗАК

ДАТА: 18.08 (неделя) ЦЕНА: 40лв.

Маршрут: Ямбол – Бургас – с. Младежко – с. Бръшлян – в-д „Докузак“ – Ямбол

07:00ч. Тръгване от Минерална баня Ямбол.

Първата ни спирка е в село Младежко, което се намира на около 36 километра северно от Малко Търново и на около 55 километра южно от Бургас. Пристигайки в селото тръгваме по екопътека „Извори и пещери” на р. Младежка. Маршрута е лек и лесно проходим (20 минути в посока с умерен ход).

Посещение на Село Бръшлян, което е архитектурен резерват с автентични странджански къщи от 17-18 век. Това е още едно от селцата в България, в които времето сякаш е спряло. Ще разгледаме Етнографски музей, който представлява автентична местна къща на около 150 години (входна такса: 1лв.) . Следващият обект е килийното училище (входна такса: 1лв.). То е пристройка към църквата „Св. Димитър“, построено в края на 17-ти век. Свободно време за разходка и фотопауза.

Отправяме се към водопад „Докузак“. Самото име означава 9 извора. Районът около водопада е със статут на защитена местност от 1991 г. в рамките на ПП „Странджа“. Местността обхваща красив карстов район при р. Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора. По поречието й има места за отдих и риболов. До самия водопад също има изграден заслон с огнище. Защитената местност „Докузак” е обявена с цел опазване на естествено находище на кримски чай (Sideritis syriaca). Тук се намира най-компактното от разпръснатите в околността негови естествени находища.

ЗАБЕЛЕЖКА : Туристите да си носят храна (сух пакет) за обяд.

Отпътуване за Ямбол.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ’’ЕООД-гр.Ямбол;
– водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист Холидей’’-гр.Ямбол;
– мед.застраховка;

Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти;

– разходи от личен характер.