ЕКОПЪТЕКА УСТИНА – УСТИНСКИ ВОДОПАД – ПЕРУЩИЦА / църквата Свети Архангел Михаил, Дановото училище, Исторически музей/ – ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА

ДАТА: 11.08 (НЕДЕЛЯ) ЦЕНА: 40лв

06:00ч. Отпътувана от Автогара Ямбол посока с. Устина.

От центъра на село Устина се отправяме по екопътеката към Устинския водопад. Водопадът пада от 15 метра по широк скален венец в северните склонове на Родопите. Изкачваме се по горски път и горски пътеки. Преход до водопада – около 2 км в една посока и денивелация около 210 м. Свободно време и снимки.

Продължаваме към Крепост Устина и Параклиса „Св. Георги“ по стръмна, камениста и открита пътека. (Около 300 метра, 20 м денивелация за около 20 минути). Параклисът е кацнал на седловината между две скали и от него се разкрива красива гледка, на север към тракийското поле, а на юг към Върховръшкия рид, който е част от родопския дял Чернатица. Връщаме се е по същия път до центъра на селото.

Придвижване с автобус до град Перущица. Свободно време за обяд.

Посещение на църквата Свети Архангел Михаил, в която са загинали много местни жители, по време на Априлското въстание през 1876 г. и в която до днес се съхранява черешовото топче. Посещение и на Дановото училище, което е било едно от първите класни училища, които се създават по време на Възраждането и в което е бил учител Христо Данов. Посещение на Историческия музей.

Отпътуване към Червената църква, близо до Перущица. До църквата води 700 метрова пешеходна алея. „Червената църква“ е от началото на IV век. Тя е била построена до старо езическо светилище, в близост до основните пътни артерии от Тракия към Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. И сега останките от християнския храм , функционирал от IV до ХIV век, се издигат величествено и оживяват спомена за грандиозна късноантичната и ранносредновековна базилика с изключително богата украса, с мозаечни подове, мраморни облицовки и стенописи.Отпътуване към Ямбол.

Цената включва:

• Транспорт с комфортен туристически автобус на ,,Чапъра-ММ“ЕООД-Ямбол

• Туристическа застраховка;

• Водач по време на цялото пътуване от ТО,,Балкантурист холидей“-Ямбол

Цената не включва:

• Входни такси + беседи за четирите обекта /църквата Свети Архангел Михаил, Дановото училище, Исторически музей, ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА / : 9лв. – възрастни; 5лв.– учащи и пенсионери;

• Разходи от личен характер;