ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА, АГУШЕВИ КОНАЦИ, ШИРОКА ЛЪКА,

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА, ВЪЛЧИ КАМЪК

2 дни / 1 нощувка

ДАТА : 17.08 18.08.2024 ЦЕНА : 165лв.

1-ВИ ДЕН:

04:00ч.Отпътуване от Минерална баня Ямбол по маршрут: пещера УхловицаАгушеви конаци (с. Могилица) –Широка лъка –Чепеларе.

Пещера Ухловица е една от най-старите в Родопите – над 3 500 000 години. Двуетажна, пропастна с дължина от 460м пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.

Пещерата е отворена официално за посещения на 8. 09. 1984 г. Надморската височина при входа е 1040 м, а денивелацията до най-ниската точка в пещерата е 25м. Температурата е постоянна – 10 – 11ºС .Дължината на благоусроената част е 330 м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала.

До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м.

Пещерата е обитавана от 8 вида прилепи през различните сезони на годината.

СНИМАНЕТО В ПЕЩЕРАТА Е РАЗРЕШЕНО САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА!

ВХОДНА ТАКСА: ВЪЗРАСТНИ – 8лв.; ПЕНСИОНЕРИ – 5лв.; УЧАЩИ – 4лв.

Посещение на Агушеви конаци (с. Могилица).

Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820г. и е завършен 1843г. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре – малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента – кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.

Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

ВХОДНА ТАКСА + БЕСЕДА : ВЪЗРАСТНИ – 6,50лв.; ПЕНСИОНЕРИ И УЧАЩИ – 4лв.

Следва посещение и разглеждане на Архитектурния резерват „Широка лъка“. Селото е превърнато в архитектурен и културен резерват и е известно с автентичните си родопски къщи – Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. „Широка лъка“ е запзаила своята възрожденска архитектура, музикална култура и богата история. Една от най-големите забележителности там е църквата „Света Богородица“, която е построена през 1834 г. Неиният иконостас е уникален по стил и се предполага, че е бил рисуван от ученици на Димитър и Захари Зограф. А някои твърдят, че самите братя са изографисали църквата. В близост до „Света Богородица“ се намира и старо училище от 1835 г. Други от емблематичните забележителности са Етнографския музей „Згуровски конак“, родната къща на Екзарх Стефан І, паметникът на Капитан Петко Войвода и църквата „Успение Богородично“, която е била построена от цялото население на село Широка лъка за 38 дни през 1834 г.

Освен с възрожденската си архитектура, Широка лъка е известна и със своите песни, съпроводени от каба гайда. Там се намира и Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Архитектурен резерват Широка лъка е един от Стоте национални исторически обекти на България, а печатът за обекта се намира в информационния център зад паметника на Екзарх Стефан I.

Настаняване в хотел/хижа в района.

Нощувка.

2РИ ДЕН:

07:30ч. – Закуска в ресторанта на хотела (блок маса).

08:30ч. – Освобождаване на стаите.

Разходка с джипове до „Вълчи камък“. Цена на човек15лв. в двете посоки.

„Вълчи Камък“ се намира над девинското село Гьоврен, точно между двете известни пещери ”Дяволското гърло” и ”Ягодинската пещера”. Там е направена най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров, на 1650м надморска височина.

От ”Вълчи Камък” може да се насладите на неповторима гледка – вижда се панорама от целите Западни Родопи, Пирин, Рила, гръцките върхари на Родопите, първенците на Родопа планина – връх Перелик, връх Карлък, Голям и Малък Персенк, връх Виденица и др.

Пътя за ”Вълчи Камък” граничи с един от най-големите резервати в Родопите –”Казаните”, което дава възможност да срещнете диви животни /сърна, див елен, дива коза и др/.

Следва посещение на „Ягодинска пещера“. Намира се в Буйновското ждрело на 3км от село Ягодина в Родопите. Тя е една от най-известните и най-посещаваните пещери в България. Ягодинската пещера се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

Пещерата е дълга близо 10 км, разположени на три отделни етажа, а от тях само третият е облагороден и има електричество. В него има изградена пътека, която е дълга 1100 метра. Входът и изходът на третия етаж са изкуствено създадени. Естественият вход на Ягодинската пещера е към първия етаж, където е намерено дрвено жилище от IV-то хилядолетие пр. Хр. Предполага се, че то е било дом на майстори грънчари. Обитателите на жилището са били принудени да го напуснат след срутване, което е било причинено от земетресение. В Ягодинската пещера има много сталактити, сталактони и сталагмити. Там температурата е 6°C, а влажността на въздуха – 92%. (Входна такса + беседа : възрастни – 10лв.; деца – от 7 -18год. – 5лв.).

Отпътуване към Ямбол.

Спиране за фото-пауза на яз. Въча (бонус).

Цената включва:

• Транспорт с туристически автобус на фирма „Чапъра-ММ“ ЕООД;

• 1 нощувка в хотел/хижа;

• 1 закуска;

• Медицинска планинска застраховка;

• Водач по време на пътуването;

Цената не включва:

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер;