ЦАРСКА БИСТРИЦА И САМОКОВ

ДАТА: 31.08 (СЪБОТА) ЦЕНА: 50лв.

МАРШРУТ: ЦАРСКА БИСТРИЦА- САМОКОВ – БЕЛЬОВА ЦЪРКВА – ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“

06:00ч. – Тръгване от Минерална баня- Ямбол;

Посещение на Двореца“Царска Бистрица”, който е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия. Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид и дори местните хора казват, че подава ток и към курорта Боровец.

Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал. През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана. (Входна такса : 6лв. -възрастни; 4лв.- ученици)

Отправяме се към гр. Самоков, където посещаваме : Бельова църква, Девическия манастир и Байракли джамия.

Бельова църква е най-старият християнски храм в чертите на града. Тя лежи върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Носи името на болярина Бельо, който според преданието я съградил около 1389 г. От 1879 до 1891 г. били построени чешмата, аязмото и западната част на църквата – нартексът. На Бельова църква са ставали големи събори на Великден и на Рождество Богородично. Тук се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски.

Автентичният архитектурен комплекс на Девическия манастир датира от XVIII и XIX в. Манастирът е основан през 1772 г. от Баба Фота на мястото на Хилендарския метох. През 1872 г. уставът на манастира бил вписан в кондиката на Митрополитската църква. Монахините се издържали с предене и тъкане и поддържали училище за момичета. През 1839 г. била осветена новата църква, за която рисува икони известният самоковски художник Димитър Зограф, а Захари Зограф започва изписването на църквата със сцената на Покровителна Богородица в преддверието. В манастира се съхраняват мощите на Св. Сава Сръбски.

Байракли джамия е отворена като музей. Реставриран паметник на културата, тя е единствената запазена джамия от времето на османското владичество. Това е т. нар. Стара джамия, основно преустроена в средата на XIX в. и изписана около 1845 г. от самоковските зографи Иван Иконописец, Коста Вальов и Христо Йовевич в декоративния стил на Самоковската художествена школа. Фотоизложбата „Самоков през фотообектива”, разположена в нея, отразява промяната в градската среда в края на XIX и първата половина на XX в.

Отпътуване към Ямбол.

Цената включва:

– Транспорт с комфортен и лицензиран туристически автобус на ,,Чапъра-ММ“ЕООД;

– Групова застраховка;

– Водач по време на пътуването

Цената не включва:

– входни такси и разходи от личен характер;