Екскурзия и поход до покрива на Балканите – връх Мусала

ДАТИ: 07.09-08.09(2 ДНИ/ 1 НОЩУВКА)

ЦЕНА: 160лв.

Програма:

1ви ден:

06:00ч. – Тръгване от Минерална баня Ямбол.

Отправяме се към гр. Самоков, където посещаваме : Девическия манастир, Историческия музей и Байракли джамия.

Автентичният архитектурен комплекс на Девическия манастир датира от XVIII и XIX в. Манастирът е основан през 1772 г. от Баба Фота на мястото на Хилендарския метох. През 1872 г. уставът на манастира бил вписан в кондиката на Митрополитската църква. Монахините се издържали с предене и тъкане и поддържали училище за момичета. През 1839 г. била осветена новата църква, за която рисува икони известният самоковски художник Димитър Зограф, а Захари Зограф започва изписването на църквата със сцената на Покровителна Богородица в преддверието. В манастира се съхраняват мощите на Св. Сава Сръбски.

Исторически музей – Самоков е основан през 1930 година по идея на самоковските художници Наум Хаджимладенов, Васил Захариев и др. От 1943 г. музеят се помещава в днешната си сграда. През 1958 и 1966 година са завършени съответно експозициите посветени на Възраждането и революционните борби в региона. Понастоящем музеят разполага с фонд от около 30 000 музейни експоната, разделени в етнографска, археологическа, художествено-иконографска, документална и фотографска колекции.

Етнографската сбирка датира най-рано и е дело на основателите на музея като непрекъснато е обновявана през годините. Чрез текстил, носии, накити и занаяти е показан бита и поминъка на старите самоковци.

В археологическата сбирка намират място главно тракийски и късноантични находки. Най-богатата находка на късноантична култова керамика се намира именно тук.

Художествената сбирка съдържа икони, щампи, ръкописи, документи и множество картини има и оръжейна сбирка. Застъпени са почти всички майстори на Самоковската художествена школа.

Байракли джамия е отворена като музей. Реставриран паметник на културата, тя е единствената запазена джамия от времето на османското владичество. Това е т. нар. Стара джамия, основно преустроена в средата на XIX в. и изписана около 1845 г. от самоковските зографи Иван Иконописец, Коста Вальов и Христо Йовевич в декоративния стил на Самоковската художествена школа. Фотоизложбата „Самоков през фотообектива”, разположена в нея, отразява промяната в градската среда в края на XIX и първата половина на XX в.

Входна такса за двата обекта + беседа : 9лв. (възрастни); 7лв. (ученици и пенсионери).

Свободно време за обяд в Самоков.

Отпътуване към кк Боровец. Настаняване в хотел 4* в комплекса.

Следва посещение на Двореца“Царска Бистрица”, който е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия. Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид и дори местните хора казват, че подава ток и към курорта Боровец.

Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал. През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана. (Входна такса : 6лв. -възрастни; 4лв.- ученици)

Завръщане в хотела. Нощувка.

2ри ден:

Закуска в ресторанта на хотела. Освобождаване на стаите.

08:30ч. изкачване с кабинков лифт до Ястребец (двупосочен билет за лифта – 25лв.; 15лв. за деца от 7год. – 13 год.).

Преход към връх Мусала по следните параметри: тт Ястребец до хижа Мусала – 3.50км (изминава се за около 60 минути лек маршрут); от хижа Мусала до Ледено езеро – 2.50км (изминава се за около 90 минути стръмно изкачване); от Ледено езеро до връх Мусала – 900м (изминава се за около 30 минути стръмно изкачване). Забележка: за тези, които маршрутът се стори стръмен, могат да изчакат групата на хижа Мусала.

Връщане с лифт до Ястребец.

Отпътуване за Ямбол.

!!! ВАЖНО!!! При лоши метеорологични условия (буря, обилен снеговалеж и други ), няма да правим преход до пещерата и езерата поради мерки за сигурност! При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

Необходима екипировка: туристически обувки, яке, шапка, дъждобран,вода, слънцезащитен крем,мокри кърпички, енергийни барове и храна.

Цената включва:

• Транспорт с комфортен туристически автобус „Чапъра-ММ“;

• 1 нощувка със закуска в хотел 4* в кк Боровец;

• Водач по време на пътуването;

• Планински водач.

Цената не включва:

• Лифт в двете посоки;

• задължителна планинска застраховка – 5,00лв.; над 65год. – 7лв.;

• Входни такси за посещаваните обекти;

• Разходи от личен характер.